Zonnepanelen op het westen gericht

Zonnepanelen op het westen gericht
Auteur: admin - 30 juni 2022 Zonnepanelen op het westen gericht van vergelijksolar.nl

Er wordt altijd aangeraden om zonnepanelen installaties op het zuiden te plaatsen. Zonnepanelen kunnen met deze oriëntatie namelijk het meeste rendement opleveren. Dat komt omdat de panelen dan het langst in de zon gelegen zijn en de meeste zonnestralen kunnen vangen. Heb jij geen dak op het zuiden, maar juist een dak op het westen? Dan vraag je je wellicht af of het wel nut heeft om de zonnepanelen voor je dak op het westen aan te schaffen. Vangen de panelen dan wel genoeg zon en leveren ze voldoende rendement op? Daarover lees je in deze blog meer.

Hoe zit het met rendement op zonnepanelen op het westen?

Als je zonnepanelen op het westen richt, dan zul je gemiddeld zo’n 15 procent minder rendement hebben dan met zonnepanelen op het zuiden. Waar je met zonnepanelen op het zuiden 4000 kWh zou kunnen opwekken voor je huishouden, wek je met zonnepalen op het westen zo’n 3400 kWh op. Hier betaal je wel gewoon dezelfde prijs voor. Je hebt dus meestal minder opbrengst met zonnepanelen op het westen. Toch blijft er voldoende rendement over met de zonnepanelen. Dus ook als je een dak op het westen hebt, is het een goed idee om zonne-energie in te gaan zetten. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen op het westen is namelijk zo’n 10 jaar. En aangezien zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar hebben, betekent dat dat je nog wel 15 tot 20 jaar kunt profiteren van de kale winsten en duurzame energie kunt opwekken. Zonnepanelen die op het westen gericht zijn, zijn dus wel degelijk rendabel genoeg om te overwegen.

Zonnepanelen op het westen zijn soms zelfs beter

Voor sommige huishoudens kan het zelfs beter zijn om de zonnepanelen op het dak op het westen te plaatsen. Dit heeft vooral te maken met de piekuren van de panelen. Wanneer je de panelen op het westen plaatst, bevinden de piekuren zich namelijk aan het einde van de dag. Dit betekent dat de panelen in de avond optimaal presteren. En laat dit nu net het moment van de dag zijn dat veel huishoudens de meeste energie nodig hebben. Men komt dan namelijk thuis van het werk en zet alle verlichting aan, gaat koken, heeft de vaatwasser nodig, gaat tv kijken en gaat zich douchen of een wasje draaien. Dit kost allemaal heel veel energie. Met zonnepanelen op het westen kan er voldoende worden voorzien in al deze benodigde energie in de avond.

Kosten besparen

Hoewel zonnepanelen op het westen iets minder rendabel zijn dan zonnepanelen op het zuiden, kan het dus toch een hele goede beslissing zijn om zonnepanelen op je dak op het westen te laten plaatsen. Of het nu gaat om zonnepanelen in Breda, Eindhoven, Marum, Nijmegen, Delft of een andere plek in Nederland.

Wil je graag zorgen voor meer rendement? Probeer dan om een zonnepanelen installateur te vinden die de panelen zo goedkoop mogelijk plaatst. Vergelijk hiervoor verschillende offertes op vergelijksolar.nl. Met de gratis tool vind je snel en makkelijk de beste deal voor jouw zonnepanelen op het westen.

Relevante artikelen

Waarom zetten we Nederland niet vol windmolens en zonnepanelen?
Waarom zetten we Nederland niet vol windmolens en zonnepanelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waarom zetten we Nederland niet vol windmolens en zonnepanelen?"
Lees meer...
Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig om heel Nederland van stroom te voorzien?
Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig om heel Nederland van stroom te voorzien?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig om heel Nederland van stroom te voorzien?"
Lees meer...
Waarom glas glas zonnepanelen?
Waarom glas glas zonnepanelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waarom glas glas zonnepanelen?"
Lees meer...