Heb je een aparte groep nodig voor zonnepanelen?

Heb je een aparte groep nodig voor zonnepanelen?
Auteur: Alles Over Solar - 3 oktober 2022 Heb je een aparte groep nodig voor zonnepanelen? van vergelijksolar.nl

Waarom zonnepanelen aparte groep?

De zonnepanelen zijn geplaatst, wat nu? Nadat de zonnepanelen zijn geplaatst op het dak raden we u aan om de omvormer op een aparte groep in uw meterkast aan te laten sluiten, veiligheidshalve. Een omvormer waar te veel stroom door heen gaat kan namelijk leiden tot overspanning, stroomuitval of zelfs tot brand.

Hoeveel zonnepanelen zonder extra groep?

Wat moet je echt weten: hoeveel panelen kun je plaatsen? Een standaard systeem van zonnepanelen met een stekker bestaat uit 2 panelen met een maximaal vermogen van 600 Wp. Dat komt doordat je niet meer dan dit vermogen op een stopcontact mag aansluiten als er ook andere apparaten op die stroomgroep zijn aangesloten.

Heb je een nieuwe meterkast nodig voor zonnepanelen?

Vanaf een bepaald minimum aan opgewekte stroom is het wettelijk verplicht om een nieuwe groep aan te leggen in de meterkast. Voor extra veiligheid en zekerheid, leggen we bij Zelfstroom altijd een vrije groep aan als we zonnepanelen installeren. Hierdoor ben je verzekerd van een veilig systeem.

Wat voor groep voor zonnepanelen?

Er is een regel dat de zekering in de groepenkast een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdzekering. Stel je hebt een hoofdzekering van 40A, dan is de maximale groepenkastzekering 40/1,6A = 25A. Op die groep kan je dan een zonne-installatie plaatsen (lees, omvormer) van 25A * 230V = 5750 Watt.

Wat is beter serie of parallel zonnepanelen?

Als er geen obstakels aanwezig zijn en er geen kans op schaduw is, worden de zonnepanelen meestal serie geschakeld aangesloten. Is er kans op schaduw of varieert de hellingshoek van de zonnepanelen? In dat geval adviseren een parallel geschakeld zonnepanelensysteem.

Hoe sluit je zonnepanelen aan in de meterkast?

Wanneer de panelen op je dak liggen en we de omvormer hebben geïnstalleerd, trekken we een kabel van de omvormer naar de meterkast. Dat is nodig om de opgewekte stroom van je zonnedak via de omvormer naar de meterkast laten lopen. Via deze kabels sluiten we de zonnepanelen aan op de hoofdmeter en op de hoofdzekering.

Hoeveel watt zonnepanelen op bestaande groep?

Dit artikel legt uit waarom er maximaal 600 W aan zonnepanelen mag worden aangesloten op een bestaande groep.

Kun je 2 omvormers op 1 groep aansluiten?

Een omvormer heeft een stekker en een groep heeft meerdere stopcontacten dus je kan af fabriek meerdere omvormers achter één groep zetten. Als er zowel opwekkers als verbruikers op de groep zitten kan hierdoor bij normaal gebruik een hogere stroom lopen dan dat de kabel op gedimensioneerd is.

Hoeveel apparaten kunnen op een groep?

Wilt u weten hoeveel Watt u op een groep kunt aansluiten, dan vermenigvuldigt u de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact. Dit betekent dat u in het beschreven voorbeeld 3.520 Watt op een groep aan mag sluiten: 16 x 220. U kunt ook zeggen, dat er op een groep 3,52 kW mag worden aangesloten.

Hoeveel zonnepanelen op Wasmachinegroep?

Als u 4 tot 12 zonnepanelen laat installeren is het soms mogelijk om de aanwezige bekabeling of leidingen te gebruiken om de opgewekte zonnestroom van de omvormer naar de meterkast te transporteren. Een zogenaamde PV-verdeler splitst een bestaande groep in tweeën (meestal die van de wasmachine).

Relevante artikelen

Heeft het nog zin om zonnepanelen te plaatsen?
Heeft het nog zin om zonnepanelen te plaatsen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Heeft het nog zin om zonnepanelen te plaatsen?"
Lees meer...
Hoogsteder Entrance Systems: Innovatieve Automatische Deuren
Hoogsteder Entrance Systems: Innovatieve Automatische Deuren
Ontdek topklasse automatische draai- en schuifdeuren bij Hoogsteder Entrance Systems. Efficiëntie, stijl, en veiligheid
Lees meer...
Hoeveel zilver zit er in een zonnepaneel?
Hoeveel zilver zit er in een zonnepaneel?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoeveel zilver zit er in een zonnepaneel?"
Lees meer...