Opbrengst zonnepanelen

Direct inzicht in wat je zonnepanelen gaan opbrengen

✓ Lokale installateurs
✓ GRATIS offertes
✓ Razendsnel vergelijken
Bereken direct wat zonnepanelen jou gaan kosten en opleveren
Gebruik onze handige tool om direct inzicht te krijgen in de kosten, opbrengsten en terugverdientijd van jouw investering. Meer informatie nodig? Lees dan even verder. We hebben alle info voor jou op een rijtje gezet. Hiermee beantwoorden wij al jouw vragen over opbrengst van zonnepanelen.

Bereken uw investering & terugverdientijd


4,200

Aantal zonnepanelen nodig: 0

✓ gratis - ✓ vrijblijvend

Trustpilot

Veilig
SSL beveiligd

De laatste aanvraag
was 14 minuten geleden

Nauwlettend de passende installateur ontdekt!

9 oktober 2024

Razendsnel het bedrijf gevonden waar we mee wilden plaatsen! Juiste prijs en een expert! Uitstekend!

- Johannes Hermans

Snelle offerte

5 oktober 2024

Vrij snel na de aanvraag van de offerte had ik deze in mijn mailbox. Bedankt voor de snelle levering.

- Susanne Jansen

Tevreden 20 zonnepanelen geplaatst

22 september 2024

Top geregeld de plaatsing en informatie verstrekking. Tevens zijn de zonnepanelen netjes neergelegd. We hadden een zorg over de plaatsing
van de hoeveelheid panelen toch dit werd snel weggenomen in de gesprekken. Jan Peter is een echte expert.

- Elisabeth Peeters

Tevreden 20 zonnepanelen geplaatst

17 september 2024

Top georganiseerd de plaatsing en informatie verstrekking. Tevens zijn de zonnepanelen netjes neergelegd. Daar we er 20 wilde waren we wat bezorgd over hoe dit neergelegd kon worden (en eruit zou zien) echter dit was overbodig. Jan Peter is een echte expert.

- Barry Kuiper

Mooie reductie gekregen door vergelijken

14 september 2024

De communicatie ging gemakkelijk na het aanvragen van de offertes hadden we vlug contact.
Snelle communicatie en datum!

- Sebastiaan Boer

Na lang aarzelen heel tevreden

7 september 2024

Vanwege de toename aan informatie over zonnepanelen wist ik toch niet zeker of ik deze investering meteen wilde maken.
Evengoed offertes aangevraagd en na een aanbeveling door de expert evenwel besloten om solar panelen te laten plaatsen. Achteraf opgelucht dat we het aan hebben gedurfd op onze gebouwen en daarom wekken we nu zo’n 15% op daar.

- Danny Dijkstra

Een besparing van haast 25%!

30 augustus 2024

Ik had het niet bedacht maar de calculatie die vooraf door het installatie bedrijf (door Gert) is gedaan valt in het echt nog beter uit.
Ze hadden bedacht dat we zo’n 20% zouden bezuinigen maar niks is minder waar. We zitten vandaag de dag op 24,6%! Enorm content met het resultaat!

- Cornelia Hofman

Vergelijken is werkelijk een aanrader.

23 augustus 2024

Na mijn eerdere aanvragen bij individuele organisaties kreeg ik minder geloofwaardige kosten en aparte merken qua zonnepanelen.
De aanvraag via Vergelijksolar leverde wel plausibelere prijzen uit. Toch de moeite waard om
dit te regelen dus. Vlug was de datum van plaatsing bekend en hebben we nu 4 mooie grote zonnepanelen op het dak liggen.
De app werkt ook prima.

- Anne Bos

Voor ons toekomstperspectief is duurzame elektriciteit noodzakelijk

12 augustus 2024

Toen mijn buren erg blij waren met hun zonnepanelen en het rendement wilde ik ook. Vanuit Vergelijksolar snel op weg geholpen naar meer ecologische elektriciteit. Dank jullie zeer!

- Nancy Evers

4.8
4.8 van de 5 sterren (gebaseerd op 143 reviews)
Zonnepanelen solar installatie duurzaam vandaag
Zonnepanelen solar installatie nieuws
Zonnepanelen solar installatie e8-solar
Zonne energie
Zonnepanelen rendement
Zonnepanelen solar installatie techniek installateur
beste zonnepanelen solar

Opbrengst zonnepanelen

Het mag duidelijk zijn dat je vooral zonnepanelen wilt plaatsen omdat je stroom wilt opwekken. Of je dit nu vanuit een ecologisch en duurzaam perspectief doet, of dat je dit vanuit een financieel perspectief doet doet daarin niet ter zake.

Je wilt een optimale opbrengst van je zonnepanelen, zodat ze de investering zo snel mogelijk terugverdienen. Bij het berekenen van de opbrengst zijn er een aantal zaken relevant, we bespreken ze even op deze pagina.

  • Hoeveel vermogen leveren je panelen op?
  • De hoek waarin ze geplaatst zijn
  • Het aantal zonuren
  • De periode in het jaar
  • Waar je de panelen hebt liggen (geografisch)

We nemen alle punten even kort door, zodat je wat meer context krijgt rondom de opbrengst versus de kosten van je zonnepanelen.

opbrengst zonnepanelen

Hoeveel vermogen leveren je panelen op?

Zonnepanelen leveren bij een optimaal gebruik een bepaald vermogen op. Dit vermogen wordt bij zonnepanelen uitgedrukt in de term ‘Wp’, oftewel Wattpiek. Hiermee wordt het maximale vermogen van het paneel bedoeld. De opbrengst per paneel kan dan ook sterk afwisselen tussen de 100 en 400 Wp per paneel. Het maakt dan natuurlijk ook verschil of je een zonnepaneel wil plaatsen voor een boot of camper, een woonhuis of je bedrijfsvoering.

Hoe groter het vermogen van je zonnepanelen is, hoe minder je er nodig hebt. Of hoe meer elektriciteit ze kunnen opwekken. Zorg dus voor een juiste balans tussen je behoefte, de ruimte die je hebt (of wilt inzetten voor zonnepanelen) en het vermogen van je zonnepaneel.

Een simpel rekenvoorbeeld: In ons land stellen we bijvoorbeeld gemiddeld 0,85 kWh per WP per jaar dus: 0,85 x vermogen in WP van het zonnepaneel = opbrengst in kWh per jaar. 

De periode in het jaar

Misschien wel de meest logische afhankelijkheid bij de opbrengst van zonnepanelen. Omdat het aantal zonuren bepalend is voor de opbrengst van panelen, is het seizoen natuurlijk ook van belang. Hierdoor is het hebben van een zonnepaneel in de zomer ook veel rendabeler dan in de wintermaanden. In de zomermaanden schijnt de zon namelijk krachtiger en langduriger dan in de wintermaanden en is er doorgaans veel minder kans op regen en bewolking.

In onderstaande grafiek zie je de gemiddelde maandopbrengsten van je zonnepanelen in een percentage weergegeven.

opbrengst per maand

Benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in jouw situatie? Laat ons helpen!

Het aantal zonuren

Hoe langer het licht is (zonne-uren), hoe meer zonnepanelen zullen opbrengen. Een zomerse dag levert dan ook meer op dan een korte herfstdag. Tegenwoordig zijn zonnepanelen wel zo ontworpen dat ook daglicht al voor een mooie opwekking kan zorgen, waardoor de zon niet altijd hoeft te schijnen. Natuurlijk begrijp je dat wanneer we een lange zonnige dag hebben dat dit meer oplevert dan een korte druilerige dag. Warmte is overigens ook van invloed op het rendement. De zonnepanelen moeten ook af kunnen koelen om het hoogste rendement te kunnen halen. Dus een lange, zonnige maar relatief koele zomerdag levert het meeste op.

We zetten de terugverdientijd van zonnepanelen even in een tabelvorm uiteen, zodat je ziet wat de impact van schaduw (of zonuren) precies is op de terugverdientijd.

Soort schaduwPotentiële opwekOpbrengstverlies per jaar
Geen schaduw100%6% per jaar.
Schaduw van een paal90%14% per jaar
Schaduw van een boom89%12% per jaar
Schaduw van een dakkapel86%16% per jaar.

Zoals je in de tabel kunt zien zijn statische objecten zoals een (lantaarn)paal of een dakkapel de grootste boosdoeners wanneer het over opwekverlies gaat. Een boom die schaduw over je panelen werpt is natuurlijk ook niet prettig, maar daar komt nog voldoende daglicht doorheen om de panelen rendabel te laten zijn.

Waar je de panelen hebt liggen (geografisch)

Het maakt tot slot natuurlijk uit waar ter wereld je zonnepanelen neerlegt, om tot een optimale opbrengst te komen. Een zonnepaneel wat in Qatar ligt zal logischerwijs meer opbrengen dan een identiek zonnepaneel in Engeland of Nederland. Maar ook in Nederland zelf zijn er verschillen.

zonnepaneel opbrengst

Zo blijkt dat je zonnepaneel meer opbrengt wanneer je in het westen woont dan wanneer je verder landinwaarts (in het oosten van het land woont). Dat betekent niet dat je in het oosten van het land niet aan zonnepanelen hoeft te beginnen, het betekent alleen dat je in het westen een heel klein beetje meer rendement van hetzelfde paneel hebt dan in het oosten van het land.

Geïnteresseerd in wat zonnepanelen jou zouden kunnen opleveren? Neem dan eens contact op met een professional door een vrijblijvende offerte aan te vragen.

De hoek waarin ze geplaatst zijn

Logischerwijs wekt je zonnepaneel het meeste stroom op wanneer de zon loodrecht op het paneel staat. Aangezien de zon om de aarde draait, is het aantal uren waarin de zonnestraling loodrecht op het paneel staat vrij beperkt.

Om de opbrengst te maximaliseren worden zonnepanelen daarom bij voorkeur in een bepaalde hoek geplaatst, om zoveel mogelijk productieve zonuren op een gemiddelde dag mee te kunnen pakken. Denk hierbij ook aan de afkoeling van de panelen, kan er bijvoorbeeld goed wind langs/onderdoor waaien?

Tip: Heb je nog geen zonnepanelen geplaatst? Doe dat dan nog voor de zomer! Dan profiteer je optimaal van de beste maanden en behaal je een optimaal rendement en limiteer je je terugverdienperiode. Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan en vergelijk direct verschillende gekwalificeerde installateurs van zonnepanelen uit jouw regio!

Definitieve opbrengst laten berekenen door installateurs

Veelgestelde vragen over de opbrengst van zonnepanelen

Dit is afhankelijk van het soort dak en de ouderdom van je dak. Daken die (zeer waarschijnlijk) niet geschikt zijn: bitumen, leien en houten daken bijvoorbeeld. Op deze pagina kun je meer lezen over de geschiktheid van jouw dak. Het is ook afhankelijk van de ruimte op je dak. Zonnepanelen komen in de regel in drie formaten. Klein: 1,58 x 0,81 meter. Gemiddeld: 1,65 x 1,00 meter. Groot: 2,00 x 1,00 meter.

Heel duurzaam! Wanneer je stroom opwekt via zonnepanelen gaat dit zonder restproduct (afval), zonder geluid en zonder uitstoot van Co2. Je maakt gebruik van 1 van de meest natuurlijke bronnen: De zon, zonder dat je zelf iets verbruikt tijdens de opwek. Ontvang nu snel ook een offerte om jouw steentje bij te dragen aan een beter milieu.

vergelijksolar.nl opereert volledig onafhankelijk van alle installateurs in Nederland. Wij zien welke installateurs beschikbaar zijn en goed zijn in het uitvoeren van jouw opdracht. Wij maken een koppeling tussen jou en drie installateurs waardoor er een win-win situatie ontstaat. Deze onderlinge concurrentie van installateurs uit jouw regio die jouw opdracht graag willen hebben, zorgt er namelijk voor dat de prijs een stuk beter wordt voor jou!