Bij het opwekken van zonnestroom komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.400 kilo CO2 per jaar. Er komt wel wat CO2 vrij bij de productie van zonnepanelen, want daar is energie voor nodig en die komt meestal nog uit fossiele brandstoffen.
Bij de productie van een modern paneel komt een uitstoot van ca. 320 Kg CO2 vrij. (bron) Daarnaast komt er natuurlijk het transport bij van de fabriek naar de locatie.
Metaal en silicium De zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium. Dit materiaal bestaat uit twee lagen. Door het uv-licht wordt tussen die lagen elektrische spanning opgewekt. Omdat in het Engels deze systemen photovoltaic genoemd.
Een zonnepaneel maken uit gerecyclede materialen kost ongeveer 70% minder energie dan zonnepanelen uit nieuwe materialen. Hoewel het productieproces van zonnepanelen niet heel milieuvriendelijk is, zijn zonnepanelen, dankzij de lange levensduur en de hoeveelheid schone energie die ze opwekken, zeker duurzaam te noemen.
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5 jaar kunt terugverdienen.
Sinds 1 januari 2021 kunnen alle eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter een terugleveringscontract afsluiten met hun elektriciteitsleverancier. Zo kunnen ze een terugleveringsvergoeding ontvangen voor de elektriciteit die ze produceren maar niet onmiddellijk zelf verbruiken (en dus in het net injecteren).
Vermogen zonnepanelen Kort gezegd: het aantal Wp laat zien hoeveel stroom je paneel kan opwekken. Eén Wattpiek zorgt in Nederland voor ongeveer 0,85 tot één kWh stroom per jaar. Heeft een paneel een vermogen van 300 Wp, dan betekent dit dat het paneel 0,3 kWh per uur opwekt onder optimale omstandigheden.
De prijs van de meest gebruikte grondstof voor de panelen, polykristallijn silicium, is de afgelopen maanden flink gestegen. Een kilo van dat polykristallijn silicium kost nu zo’n 40 euro. Dat is 25 procent meer dan een jaar geleden, en de hoogste prijs sinds 2011.
Het merendeel van de zonnepanelen wordt geproduceerd in China. Sommige mensen denken dat de kwaliteit daarom niet goed is maar dit is een erg “ouderwetse”gedachte. Ook vele “Europese” merken laten hun panelen in China produceren.