Wat als je zonnepanelen meer opbrengen dan je verbruikt?

Wat als je zonnepanelen meer opbrengen dan je verbruikt?
Auteur: Alles Over Solar - 4 oktober 2022 Wat als je zonnepanelen meer opbrengen dan je verbruikt? van vergelijksolar.nl

Kun je teveel zonnepanelen hebben?

Teveel geproduceerde stroom kun je terugleveren aan het net (oftewel je energieleverancier). Dit heet salderen. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025 is het dus slim om je stroomverbruik af te stemmen op je stroomproductie. Een ander alternatief is het plaatsen van een accu.

Wat te doen met overtollige zonne-energie?

Een omvormer zet de energie van zonnepanelen om in elektriciteit. De panelen wekken dan wel stroom op, maar dat wordt niet omgezet in elektriciteit. Die is dus ‘over’. Om dat te voorkomen zouden netbeheerders dikkere kabels in de buurt kunnen neerleggen om de energie te transporteren naar andere buurten.

Wat gebeurt er met overtollige energie?

Als er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt, zal het overtollige stroom geleverd worden aan het elektriciteitsnet.

Waarom niet te veel zonnepanelen?

Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou. Over deze 1.000 kWh moet je dus gewoon Energiebelasting en ODE betalen. Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt.

Wat gebeurd er als je meer stroom opwekt dan verbruikt?

Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.

Kun je met zonnepanelen beter overdag wassen?

Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt. Op deze manier verbruik je je zelf opgewekte elektriciteit in plaats van de elektriciteit van de energieleverancier.

Waarom niet meer salderen?

Volgens de overheid is de regeling hierdoor voor een groot deel overbodig te worden en heeft z’n werk gedaan: het gebruik van duurzame energie is gestimuleerd. Daarom wordt de regeling vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd (11% per jaar), tot hij in 2031 niet meer bestaat.

Hoeveel stroom mag je terug leveren?

Van de stroom die u opwekt met zonnepanelen mag u jaarlijks 5000 kilowattuur aan teruggeleverde elektriciteit verrekenen (salderen) met uw afname. Sommige leveranciers salderen ook boven de wettelijke grens van 5000 kWh per jaar. Dit is dus interessant als u meer verbruikt en meer opwekt dan 5000 kWh.

Wat gebeurt er als zonnepanelen hun stroom niet kwijt kunnen?

De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde ‘files’ op het elektriciteitsnet. Het kan dan voorkomen dat zonnepalen tijdelijk geen energie kunnen terugleveren.

Waarom schakelen zonnepanelen uit bij teveel zon?

Netspanning en omvormers Op een zonnige dag kan het voorkomen dat de omvormer veel vermogen wil terugleveren en dat er tegelijkertijd weinig stroom wordt verbruikt in het huishouden. De netspanning loopt op, de limietwaarde wordt bereikt en de omvormer wordt uitgeschakeld.

Relevante artikelen

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen huren?
Wat zijn de nadelen van zonnepanelen huren?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat zijn de nadelen van zonnepanelen huren?"
Lees meer...
Wat is een betrouwbare zonnepanelen leverancier?
Wat is een betrouwbare zonnepanelen leverancier?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat is een betrouwbare zonnepanelen leverancier?"
Lees meer...
Waarom geen zonnepanelen in de Sahara plaatsen?
Waarom geen zonnepanelen in de Sahara plaatsen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waarom geen zonnepanelen in de Sahara plaatsen?"
Lees meer...