Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen waarbinnen zonlicht wordt omgezet tot een elektrische stroom. De werkzame stof in een kristallijn-zonnepaneel is silicium, wat wordt gewonnen uit zand. Dunne plaatjes (0.18 mm) puur silicium -dit noemen we wafers- vormen de kern van de elektrische stroom in de zonnecel.
Hoe worden zonnepanelen gerecycled? Recycling van zonnepanelen wordt gedaan door alle paneelonderdelen los te halen. Vervolgens worden de verschillende materialen van het paneel gescheiden wat ervoor zorgt dat tot wel 96% van een paneel hergebruikt kan worden. Het hoofdbestandsdeel van zand.
Geen recordcijfers voor zonnepanelen in 2021 In de zakelijke verkoop steeg het aantal zonnepaneleninstallaties wel. Met maar liefst 57%. In totaal kwam er in 2021 meer dan 135 mW aan zonne-energie bij. Al in het begin van 2022 begonnen de cijfers bij particulieren zich te herstellen.
Het grootste gedeelte van deze metalen, ongeveer 87 procent, bestaat uit staal, ijzer en andere relatief veel voorkomende materialen zoals silicium, koper, lood en zink. Er zijn echter zes zeldzame metalen waarvan de voorraad kritisch is.
De kosten van zonnepanelen bestaan uit de panelen zelf, de aansluiting op het stroomnet inclusief de omvormer, de installatie van de panelen (arbeidskosten) en eventueel de vergunning en de subsidie.
De productie van zonnepanelen De zonnepanelen die momenteel het hoogste rendement bieden, zijn polykristallijn- en de monokristallijn-zonnepanelen. Beide soorten zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Dit wordt gewonnen uit mijnen en is de voornaamste grondstof voor zonnepanelen.
Bij de productie van een modern paneel komt een uitstoot van ca. 320 Kg CO2 vrij. (bron) Daarnaast komt er natuurlijk het transport bij van de fabriek naar de locatie.
Bij het opwekken van zonnestroom komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.400 kilo CO2 per jaar. Er komt wel wat CO2 vrij bij de productie van zonnepanelen, want daar is energie voor nodig en die komt meestal nog uit fossiele brandstoffen.
‘Ondanks de zwakke vraag van de eindgebruikers bleven de prijzen voor silicium in de maand april hoog, op een niveau van 18,4 tot 19,1 Amerikaanse dollar per kilogram’, duidt chief analyst Corrine Lin.