In het algemeen richt men zich zo veel mogelijk op het installeren van zonnepanelen gericht op het Zuiden. Maar dit betekent niet dat andere dak oriëntaties, zoals zonnepanelen op het Westen, in zijn geheel niet geschikt zijn voor zonnepanelen.
Een dak op het oosten is prima geschikt voor zonnepanelen. De opbrengst zal wat lager zijn dan bij een dak op het zuiden. Zonnepanelen op het oosten wekken gemiddeld 20% minder energie op. De helling van uw dak speelt hierbij een belangrijke rol.
Een te hoge hellingshoek is ongunstig voor de totale opbrengst, maar zonnepanelen plat leggen is ook niet verstandig. Een plat dak is meestal kleiner van oppervlakte dan een hellend dak, waardoor er minder zonnepanelen op passen. Vaak zit er ook nog een dakraam in de weg.
Over het algemeen worden de panelen op een schuin of plat dak geplaatst, omdat dan in bijna alle gevallen geen vergunning nodig is. Het is ook mogelijk om de panelen te laten fungeren als afdak/gevel, op de grond in een tuin/weiland of in het dak te plaatsen.
Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en geeft dus de hoogste stroomopbrengst. Maar ook een dak op het oosten en westen is vaak prima geschikt. De stroomopbrengst zal wat lager zijn dan op het zuiden, maar het is nog steeds aantrekkelijk.
Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
Op een schuin dak: De oriëntatie van de zonnepanelen is meestal vrij duidelijk op een schuin dak: een oost-west stand is meest ideaal. Is het dak eer naar het noorden gericht? Dan zal de opbrengst iets minder zijn.
Dus een paneel in schaduw kan 0, 1/3 of 2/3 presteren, afhankelijk hoe de schaduw over het paneel valt. De overige panelen in de string doen gewoon mee voor de volle 100 procent (Zie figuur 2).
Toch heeft deze opstelling ook verschillende voordelen: Gemiddeld 30 tot 40% meer opbrengst uit het beschikbare dakoppervlak, want de kleinere hoek zorgt voor minder schaduw. Zonnepanelen kunnen dichter op elkaar geplaatst worden. De opwekking van stroom wordt beter verspreid over de dag.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.