De enige manier om defecte zonnecellen te ontdekken is het paneel te laten inspecteren met elektroluminescentie camera. Daarbij laat men stroom door het zonnepaneel lopen waardoor het paneel als het ware licht uitzendt. Dit wordt vastgelegd met infraroodcamera’s.
Meet de voltage van de plus DC samen met de PE. Hierna meet je de min DC samen met de PE van elke string. Noteer deze gegevens per string. Alle metingen die meer dan 0 volt aangeven hebben een isolatiefout.
Na een extreme storm met bijvoorbeeld sterke winden of een stevige hagelbui is het mogelijk dat een zonnepaneel beschadigd raakt. Indien er een vermoeden is van eventuele beschadiging, dient dit zo snel mogelijk bevestigd te worden door een installateur en verwijderd of vervangen te worden.
Bij daglicht wekken je zonnepanelen continu stroom op. Kortsluiting in de kabels of aansluiting, kan brand veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat je zonnepanelen op de juiste manier worden aangesloten.
Hoe lang gaat een zonnepaneel mee? In Nederland kunnen zonnepanelen tot wel 40 jaar meegaan. Fabrikanten geven daarentegen gemiddeld maar 25 jaar garantie op het vermogen van deze zonnepanelen. Door zonnepanelen van hoge kwaliteit te kiezen, hoeft dit verschil geen probleem te zijn.
Alsmede hierdoor gaan ze eigenlijk niet kapot. Over het algemeen gaan ze dus erg lang mee. Het enige wat wel optreed is een vermindering in het vermogen om energie op te wekken. Onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een gemiddeld zonnepaneel een verouderingspercentage heeft van 7% over 25 jaar.
Kan ik de zonnepanelen aanraken zonder gevaar voor elektrocutie? Ja. Zonnepanelen moeten voldoen aan specifieke IEC-normen (de IEC, de International Electrotechnical Commission, ontwikkelt algemene internationale normen voor de veiligheid van elektrische componenten en apparatuur).
Op het moment dat zonlicht op het zonnepaneel valt ontstaat er spanningsverschil tussen de boven- en onderkant van de zonnecellen. De bovenkant word positief geladen en de onderkant negatief. Door dit verschil ontstaat er gelijkstroom. Dit wordt ook wel een fotovoltaïsche reactie genoemd.
Ook dit is geen reden tot paniek, het verkleuren van zonnepanelen is een logisch gevolg van de invloeden van de zon, regen, stof en alle andere externe factoren die in aanraking komen met een zonnestroomsysteem. Soms zorgt het verkleuren van zonnepanelen ervoor dat kleine kleurverschillen geneutraliseerd worden.
Pv-panelen zijn snel te beschadigen. Indien er een te hoge belasting op het glas komt, kunnen hierdoor micro-scheuren ontstaan waardoor het paneel minder goed gaat produceren. De fabrikanten vervoeren de panelen daarom rechtopstaand en niet liggend. Dit kan echter alleen bij volle pallets.