Hoe werkt de salderingsregeling na 2023?

Hoe werkt de salderingsregeling na 2023?
Auteur: Alles Over Solar - 3 oktober 2022 Hoe werkt de salderingsregeling na 2023? van vergelijksolar.nl

Wat als de salderingsregeling stopt?

Terugleversubsidie. De salderingsregeling stopt, maar daarvoor in de plaats komt de ’terugleversubsidie’. Bij deze subsidie geldt dat voor alle stroom die u niet gebruikt en teruglevert aan het net, u een terugleververgoeding krijgt van uw energieleverancier.

Hoe wordt salderen berekend?

De salderingsgrens is de geleverde energie van uw energieleverancier. In dit voorbeeld 500 kWh. Van de 500 kWh zou de door u teruggeleverde energie van 1200 kWh afgetrokken moeten worden. Maar omdat er een salderingsgrens is van 500 kWh, wordt er maar tot 500 kWh afgetrokken.

Hoe lang mag je nog stroom terugleveren?

1. Tot 2031 mag je nog stroom salderen: dat is gunstig. Vanaf 2025 wordt het salderen wel afgebouwd. Vanaf 2031 kun je niets meer salderen.

Hoe werkt het salderen?

De energieleverancier is wettelijk verplicht de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen energie min teruggeleverde energie) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw.

Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent?

Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.

Wat als je zonnepanelen meer opbrengen dan je verbruikt?

Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.

Relevante artikelen

Hoe kan je het spectrum van licht zichtbaar maken?
Hoe kan je het spectrum van licht zichtbaar maken?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoe kan je het spectrum van licht zichtbaar maken?"
Lees meer...
Wat zijn de bijkomende kosten van zonnepanelen?
Wat zijn de bijkomende kosten van zonnepanelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat zijn de bijkomende kosten van zonnepanelen?"
Lees meer...
Waarom batterij bij zonnepanelen?
Waarom batterij bij zonnepanelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waarom batterij bij zonnepanelen?"
Lees meer...