Wat gebeurt er met de stroom van zonnepanelen?

Wat gebeurt er met de stroom van zonnepanelen?
Auteur: Alles Over Solar - 4 oktober 2022 Wat gebeurt er met de stroom van zonnepanelen? van vergelijksolar.nl

Waar gaat de stroom van zonnepanelen heen?

De stroom van je zonnepanelen gaat eerst naar de omvormer en wordt daar omgezet in bruikbare stroom. Die loopt naar de meterkast en wordt van daaruit verdeeld naar de apparaten in huis die op dat moment stroom nodig hebben. De stroom die ‘over’ is, stroomt door naar het elektriciteitsnet.

Wat gebeurt er met overige energie van zonnepanelen?

Een omvormer zet de energie van zonnepanelen om in elektriciteit. De panelen wekken dan wel stroom op, maar dat wordt niet omgezet in elektriciteit. Die is dus ‘over’. Om dat te voorkomen zouden netbeheerders dikkere kabels in de buurt kunnen neerleggen om de energie te transporteren naar andere buurten.

Wat gebeurt er met zelf opgewekte stroom?

De energieleverancier is wettelijk verplicht de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen energie min teruggeleverde energie) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw.

Waar blijft opgewekte stroom?

In de praktijk wordt ongeveer 30% van alle opgewekte energie direct in huis verbruikt. De overige 70% wordt wel door de slimme meter gezien. Omdat dit percentage sterk afhankelijk is van de hoeveelheid zonne-energie en de hoeveelheid eigen verbruik kan de slimme meter ook geen inschatting maken.

Wat te doen met stroomoverschot?

Maar je kunt een eventueel overschot aan elektriciteit zo wel ‘opmaken’ en dan overschakelen op gas. Dit is een wat kale energievergelijking. Selectief verwarmen kan wel degelijk efficiënt zijn omdat je dan minder energie nodig hebt om hetzelfde comfort te bereiken in je huis.

Heb je met zonnepanelen stroom als de stroom uitvalt?

Werken zonnepanelen ook bij stroomuitval? In principe niet. De zon kan wel schijnen en de zonnepanelen doen hun werk maar de omvormer zet de energie niet op het net.

Wat gebeurt er als zonnepanelen hun stroom niet kwijt kunnen?

De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde ‘files’ op het elektriciteitsnet. Het kan dan voorkomen dat zonnepalen tijdelijk geen energie kunnen terugleveren.

Hoe wordt de opbrengst van zonnepanelen verrekend?

Op de jaarrekening verrekenen we de stroom van je zonnepanelen met de stroom die je hebt verbruikt, tegen hetzelfde tarief. Bijvoorbeeld: je zonnepanelen leveren in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 3.500 kWh. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.250 kWh (3.500 – 1.250).

Wat gebeurt er als de stroom uitvalt?

Wat te doen tijdens gas- en stroomuitval Meld de storing via het landelijke storingsnummer voor gas en stroom: 0800 – 9009. Bel alleen 112 als iemand spoedeisende (medische) hulp nodig heeft. Heb je nog internet op je telefoon of tablet?

Relevante artikelen

Waarom wel terugdraaiende teller in Wallonie?
Waarom wel terugdraaiende teller in Wallonie?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waarom wel terugdraaiende teller in Wallonie?"
Lees meer...
Hoe schakelt netbeheerder zonnepanelen uit?
Hoe schakelt netbeheerder zonnepanelen uit?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoe schakelt netbeheerder zonnepanelen uit?"
Lees meer...
Wat gebeurt er met te veel opgewekte stroom?
Wat gebeurt er met te veel opgewekte stroom?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat gebeurt er met te veel opgewekte stroom?"
Lees meer...