Maar je kunt een eventueel overschot aan elektriciteit zo wel ‘opmaken’ en dan overschakelen op gas. Dit is een wat kale energievergelijking. Selectief verwarmen kan wel degelijk efficiënt zijn omdat je dan minder energie nodig hebt om hetzelfde comfort te bereiken in je huis.
Heb je op het einde van het jaar meer geproduceerd dan verbruikt, dan zal de meterstand lager zijn dan het jaar ervoor. Die meterstand dient als nieuw ‘nulpunt’ voor het komende jaar. De stroom die je extra geproduceerd hebt, ben je kwijt. Een vergoeding krijg je niet voor die extra stroom.
In de praktijk wordt ongeveer 30% van alle opgewekte energie direct in huis verbruikt. De overige 70% wordt wel door de slimme meter gezien. Omdat dit percentage sterk afhankelijk is van de hoeveelheid zonne-energie en de hoeveelheid eigen verbruik kan de slimme meter ook geen inschatting maken.
U moet zich hiervoor wel aanmelden via www.energieleveren.nl. Met een slimme meter is het gemakkelijk om bij te houden hoeveel energie u zelf opwekt. Op een digitale (slimme) meter wordt de teruglevering apart weergegeven. U ziet dus precies hoeveel energie u verbruikt, maar ook hoeveel energie u opwekt.
Vanaf dat moment kun je dus niet meer volledig salderen. Het voordeel dat je ontvangt op je energiebelasting wordt daardoor elk jaar minder. Vanaf 2031 ontvang je als je zonne-energie opwekt alleen nog een vergoeding van je energieleverancier voor de energie die je hebt teruggeleverd.
Een omvormer zet de energie van zonnepanelen om in elektriciteit. De panelen wekken dan wel stroom op, maar dat wordt niet omgezet in elektriciteit. Die is dus ‘over’. Om dat te voorkomen zouden netbeheerders dikkere kabels in de buurt kunnen neerleggen om de energie te transporteren naar andere buurten.
Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou. Over deze 1.000 kWh moet je dus gewoon Energiebelasting en ODE betalen. Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt.
1. Tot 2031 mag je nog stroom salderen: dat is gunstig. Vanaf 2025 wordt het salderen wel afgebouwd. Vanaf 2031 kun je niets meer salderen.
De energieleverancier is wettelijk verplicht de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen energie min teruggeleverde energie) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw.