Wat als je niet meer kan salderen?

Wat als je niet meer kan salderen?
Auteur: Alles Over Solar - 4 oktober 2022 Wat als je niet meer kan salderen? van vergelijksolar.nl

Is salderen verplicht?

De energieleverancier is wettelijk verplicht de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen energie min teruggeleverde energie) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw.

Wat te doen met overcapaciteit zonnepanelen?

Bij overcapaciteit mag de leverancier u een redelijk bedrag geven voor uw terug levering van rond de 6 a 7 cent per KWh. Let op: als je op jaarbasis evenveel stroom opwekt als verbruikt, zijn je variabele stroomkosten na salderen €0. Dat maakt in dit geval de hoogte van de vaste kosten des te belangrijker.

Wat mag je maximaal terugleveren?

Van de stroom die u opwekt met zonnepanelen mag u jaarlijks 5000 kilowattuur aan teruggeleverde elektriciteit verrekenen (salderen) met uw afname. Sommige leveranciers salderen ook boven de wettelijke grens van 5000 kWh per jaar. Dit is dus interessant als u meer verbruikt en meer opwekt dan 5000 kWh.

Is het nog de moeite om zonnepanelen te plaatsen?

Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5 jaar kunt terugverdienen.

Wat verandert er in 2023 met zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen in 2023 Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder.

Hoe werkt terug salderen?

De salderingsregeling zorgt dat de overtollige zonne-energie wordt teruggeleverd aan het net. Dat wil zeggen: als je dus meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, gaat deze energie terug het net op.

Hoe werkt salderen 2022?

Afbouw salderingsregeling uitgesteld tot 2025 Het hing al even in de lucht, het kabinet heeft in mei 2022 besloten om de afbouw van de salderingsregeling uit te stellen tot 2025. Dit betekent dus dat je nog tot 2025 meer voordeel haalt uit het terugleveren van stroom aan je energieleverancier.

Wie mag salderen?

Salderen mag alleen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt. Uw energieleverancier kan u vertellen welke aansluiting u hebt. U moet zijn aangemeld via Energieleveren.nl . Dat kan uw installateur ook voor u doen.

Wie betaalt het meest voor teruggeleverde energie?

Wie heeft de hoogste terugleververgoeding? Engie heeft de hoogste terugleververgoeding voor zonnepanelen. Hier ontvang je namelijk het kale leveringstarief voor overtollige zonnestroom. Bij het huidige modelcontract (prijspeil 23-08-2022) ligt dit bedrag op 0,602 euro per kWh (enkeltarief).

Hoe zit het met saldering?

De salderingsregeling voor zonnepanelen houdt in dat de stroom die je van het net afneemt en de stroom die je aan het net teruglevert op jaarbasis tegen elkaar wegstreept. Je hoeft dan alleen nog voor het netto jaarlijkse elektriciteitsverbruik (het saldo) te betalen. Een rekenvoorbeeld: Per jaar verbruik je 3500 kWh.

Relevante artikelen

Hoeveel zonnepanelen om heel Nederland te voorzien?
Hoeveel zonnepanelen om heel Nederland te voorzien?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoeveel zonnepanelen om heel Nederland te voorzien?"
Lees meer...
Hoeveel verlies omvormer zonnepanelen?
Hoeveel verlies omvormer zonnepanelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoeveel verlies omvormer zonnepanelen?"
Lees meer...
Zonnepanelen aarden is het verplicht?
Zonnepanelen aarden is het verplicht?
Zonnepanelen aarden verplicht | In deze blog vertellen we meer over het wat, waarom en hoe over zonnepanelen aarden.
Lees meer...