Hoelang kunnen we nog salderen?

Hoelang kunnen we nog salderen?
Auteur: Alles Over Solar - 3 oktober 2022 Hoelang kunnen we nog salderen? van vergelijksolar.nl

Hoe werkt de salderingsregeling na 2023?

Zo werkt de salderingsregeling na 2023 Vanaf 2023 mag u elk jaar 9% minder salderen dan het jaar ervoor, totdat dit percentage in 2031 is afgebouwd tot 0%. Dit betekent dat u in 2023 bijvoorbeeld nog 91% van uw teruggeleverde stroom kunt salderen, in 2024 nog 82%, etc.

Wat gebeurt er als salderen stopt?

Vanaf dat moment kun je dus niet meer volledig salderen. Het voordeel dat je ontvangt op je energiebelasting wordt daardoor elk jaar minder. Vanaf 2031 ontvang je als je zonne-energie opwekt alleen nog een vergoeding van je energieleverancier voor de energie die je hebt teruggeleverd.

Waarom gaat de salderingsregeling weg?

Volgens de overheid is de regeling hierdoor voor een groot deel overbodig te worden en heeft z’n werk gedaan: het gebruik van duurzame energie is gestimuleerd. Daarom wordt de regeling vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd (11% per jaar), tot hij in 2031 niet meer bestaat.

Hoe werkt salderen 2022?

Afbouw salderingsregeling uitgesteld tot 2025 Het hing al even in de lucht, het kabinet heeft in mei 2022 besloten om de afbouw van de salderingsregeling uit te stellen tot 2025. Dit betekent dus dat je nog tot 2025 meer voordeel haalt uit het terugleveren van stroom aan je energieleverancier.

Wat als je zonnepanelen meer opbrengen dan je verbruikt?

Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.

Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent?

Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.

Relevante artikelen

Waarom staan windmolens stil bij harde wind?
Waarom staan windmolens stil bij harde wind?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waarom staan windmolens stil bij harde wind?"
Lees meer...
Wat maakt zonne-energie duurzaam?
Wat maakt zonne-energie duurzaam?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat maakt zonne-energie duurzaam?"
Lees meer...
Hoeveel kWh per maand brengen zonnepanelen op?
Hoeveel kWh per maand brengen zonnepanelen op?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoeveel kWh per maand brengen zonnepanelen op?"
Lees meer...