Waarom verdwijnt de salderingsregeling?

Waarom verdwijnt de salderingsregeling?
Auteur: Alles Over Solar - 4 oktober 2022 Waarom verdwijnt de salderingsregeling? van vergelijksolar.nl

Wat komt er na de salderingsregeling?

Na 2023 wordt de regeling jaarlijks afgebouwd. Vanaf 2023 mag u elk jaar 9% minder salderen dan het jaar ervoor, totdat dit percentage in 2031 is afgebouwd tot 0%. Dit betekent dat u in 2023 bijvoorbeeld nog 91% van uw teruggeleverde stroom kunt salderen, in 2024 nog 82%, etc.

Waarom moet je voor 2022 zonnepanelen installeren?

Zonnepanelen zijn dus ook in 2022 nog interessant en rendabel dankzij de volgende voordelen: De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen en ze gaan ook steeds langer mee (tot 25 à 30 jaar). De prijs van zonnepanelen blijft dalen. Een zonnepanelen-installatie was nooit goedkoper dan nu.

Wat als je zonnepanelen meer opbrengen dan je verbruikt?

Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.

Wie betaalt het meest voor teruggeleverde energie?

Wie heeft de hoogste terugleververgoeding? Engie heeft de hoogste terugleververgoeding voor zonnepanelen. Hier ontvang je namelijk het kale leveringstarief voor overtollige zonnestroom. Bij het huidige modelcontract (prijspeil 23-08-2022) ligt dit bedrag op 0,602 euro per kWh (enkeltarief).

Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent?

Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.

Waarom zou je geen zonnepanelen nemen?

Financiële nadelen De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.

Hoe werkt salderen na 2025?

Vanaf 2025 salderen Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer kan salderen.

Wat gebeurt er met teruggeleverde stroom?

Je teruggeleverde stroom wordt verrekend tot je verbruik op nul uitkomt. Je houdt dan als het ware nog teruggeleverde stroom over. Je energieleverancier betaalt een ‘redelijke terugleververgoeding’ voor dit overschot.

Wat is de Zonneladder?

Zonnepanelen eerst op daken en ongebruikte terreinen Bijvoorbeeld zonnepanelen op vuilnisbelten en in bermen van spoor- en autowegen. Deze voorkeursvolgorde heet de ‘zonneladder’. De zonneladder moet voorkomen dat zonnepanelen op landbouw- en natuurgrond gelegd worden als dat niet nodig is.

Is het nog interessant om zonnepanelen te plaatsen?

Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5 jaar kunt terugverdienen.

Relevante artikelen

Zonnepanelen op je tuinhuis of schuur?
Zonnepanelen op je tuinhuis of schuur?
Het is een heldere, zonnige dag. De zon straalt genadig neer op je achtertuin, terwijl je tuinhuis of schuur baadt in het warme licht. Heb je je oo..
Lees meer...
Waarom schakelen zonnepanelen uit bij teveel zon?
Waarom schakelen zonnepanelen uit bij teveel zon?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waarom schakelen zonnepanelen uit bij teveel zon?"
Lees meer...
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler?
Wat is het verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat is het verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler?"
Lees meer...