Een windmolen levert net zo veel energie als 30.000 zonnepanelen. Voor veel bedrijven zijn 200 tot 5.000 zonnepanelen echter meer dan genoeg om in hun eigen energieverbruik te voorzien. Investeren in een windmolen met zo’n overschot aan vermogen heeft dus niet veel zin.
Maar als er de ruimte is om meer zonnepanelen te plaatsen, kan de productie van een zonnepark wel vergelijkbaar zijn met die van een moderne windmolen. Om evenveel op te wekken als één van onze windmolens van Windpark Deil, is er circa elf á vijftien hectare aan zonnepanelen nodig.
Een kleine windmolen levert in het meest gunstigste geval 1000 kwh per jaar op. De kosten voor een goede windmolen zijn vele malen hoger dan voor zonnepanelen. Zonnepanelen leveren bovendien veel meer energie op.
De stroomopbrengst is per kW / per jaar ca 900 kWh. Dat betekent in ons rekenvoorbeeld een stroomopbrengst van 9.000.000 kWh. Per hectare (dus 100 x 100 m) is dat goed voor 900.000 kWh/jaar, oftewel stroom voor 300 huishoudens.
De energieopbrengst van windmolens op land onbetrouwbaar is, omdat het niet altijd voldoende waait. Windmolens leveren met weinig wind betrekkelijk weinig energie op. Windmolens vervuilen het beeld van de horizon en kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Het bouwen en afbreken van windmolens kost ook energie.
Nederland heeft relatief weinig zonuren (zonne-energie), nauwelijks hoogteverschillen (waterkracht) en minder ruimte voor windmolens (windenergie).
De windenergiewet van Betz zegt dat onafhankelijk van de windsnelheid maximaal 59,3% van de kinetische energie aan een luchtstroom kan worden onttrokken. Dit is het theoretisch maximale rendement dat kan bereikt worden. Bij moderne windturbines bedraagt dit rendement ongeveer 70-80%.
De prijs van een particuliere windmolen is sterk afhankelijk van het soort windmolen. Kleine windmolens voor particulier gebruik zijn al te verkrijgen vanaf € 1.000. Indien je op zoek bent naar een grotere installatie met een hoge opbrengst, moet je rekening houden met een investering van ongeveer € 10.000.
Maar een gemiddelde moderne windmolen heeft een uitstoot van ongeveer 7 gram CO2 per kWh, de meest efficiënte windmolens zelfs van 0,4 gram. Dat is dus minder dan 1% van de uitstoot van een kolencentrale.
Een zonneboiler bespaart daarmee op uw stookkosten en dus op de gasrekening. Zonnepanelen wekken elektriciteit op en zorgen voor een besparing op uw elektriciteitsrekening. Wilt u het gasverbruik reduceren, dan kunt u dus beter voor een zonneboiler kiezen.