Gemiddeld brengt 1 Wattpiek (Wp) in Nederland ongeveer 0,88 kWh per jaar op. De opbrengst hangt af van de plaats van het dak, de richting van de zonnestralen en andere omgevingsfactoren. Maar over het algemeen wordt in Nederland gerekend met 88 procent van het aantal Wattpiek. Hiermee wordt het volgende bedoeld.
Omrekenfactor: van Wp naar kWh Een paneel van 200Wp heeft dus een opbrengst van 170 kWh per jaar (=200Wp x 0,85). Op deze manier bereken je dus eenvoudig je energieverbruik van Wp naar kWh.
Eén wattpiek is de productie van een elektrisch vermogen van 1 watt (W) onder standaard laboratoriumomstandigheden (STC, Standard Test Conditions).
Wp is een afkorting van Wattpiek. Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken drukken we uit in Wattpiek. Wattpiek is dus een meeteenheid. Eigenlijk geeft bij zonnepanelen Wp aan wat de capaciteit van de zonnecellen is om zonne-energie in stroom om te zetten.
De afkorting Wp staat voor wattpiek en geeft het vermogen van een zonnepaneel aan. 600 Wp geeft het piekvermogen van het zonnepaneel aan, dus wat het zonnepaneel maximaal aan vermogen kan leveren. Toch leveren zonnepanelen van 600 Wp niet altijd precies 600 kWh op.
Wat leveren 20 zonnepanelen op? 20 zonnepanelen hebben daarmee een maximaal piekvermogen van 8.000 Wp. Dit komt omgerekend neer op zo’n 7040 kWh. Toch is de kans nihil dat je het maximale vermogen opwekt in Nederland.
Met 370 wattpiek wordt de maximale capaciteit van het zonnepaneel aangegeven. In de meest gunstige omstandigheden in het testcentrum, ook wel de Standard Test Conditions genoemd, kan het zonnepaneel dus 370 Wp opleveren. Dit maximale vermogen wordt vaak ook wel het piekvermogen genoemd.
Wp staat voor wattpiek en geeft het vermogen van een zonnepaneel aan. 400 Wp geeft eigenlijk het piekvermogen van het zonnepaneel aan, dus wat het zonnepaneel maximale aan vermogen kan leveren.
Het aantal zonnepanelen voor 10.000 kWh Een zonnepaneel levert gemiddeld 332 kWh per jaar*. Voor 10.000 kWh heb je dus zo’n 32 zonnepanelen nodig die een heel jaar lang zonne-energie opwekken.
De verwarring komt voornamelijk voor wanneer de eenheid kWp – voluit kilowatt piek – wordt gebruikt. 1 kWp komt overeen met 1000 Wp, net zoals 1 kg gelijk is aan 1000g. De eenheid kWh – voluit kilowattuur – is geen vermogen, maar duidt op het verbruik van of de opbrengst aan elektriciteit over een bepaalde periode.