Hoeveel energie levert het op? Een beetje kerncentrale levert tussen de 1000 en 1500 megawatt aan vermogen. Het Nederlandse elektriciteitsnet wordt gevoed met ongeveer 17.000 MW.
Eén kilogram uranium (U235) levert bijna 23 miljoen kWh elektriciteit op: genoeg om bijna zeven duizend huishoudens een jaar van stroom te voorzien.
Een kerncentrale levert evenveel energie als 6.000 windmolens, is veel goedkoper en schoner, en vriendelijker voor dieren, betoogt Sjef Peeraer…. Het kabinet wil CO2-arme energieopwekking stimuleren en heeft daarom de ambitie in 2020 6.000 megawatt (MW) aan windenergie op zee te installeren.
Kernenergie wereldwijd: huidige situatie Op 1 januari 2019 waren er wereldwijd 450 kernreactoren operationeel. Ze produceren samen 10,3% van de elektriciteit in de wereld.
In de praktijk levert een zonnepaneel per jaar eerder ongeveer 100kWh, een heel verschil met de theoretische 1300kWh… Voor het produceren van 40TWh heb je dan ook 40000000000/100= 400 000 000 m² of 400km² nodig.
Rusland beschikt over 35 functionerende kernreactoren, samen goed voor een capaciteit van 27 900 MW. Ter herinnering, het Belgische nucleaire park bestaat uit 7 reactoren, goed voor een capaciteit van bijna 6 000 MW. De Russische kernreactoren zijn verdeeld over 10 sites.
Wat is kernenergie? Kernenergie is een nagenoeg onuitputtelijke bron van energie. In de reactoren van een kerncentrale vindt een kettingreactie plaats: bij de splitsing van atomen (meestal uranium) komt warmte vrij. Met die warmte wordt water verhit, waardoor stoom ontstaat.
In een kerncentrale maakt men gebruik van de ‘brandstof’ uranium om warmte te genereren. Het uranium wordt vaak aangevuld met plutonium, hetzij gevormd in de reactor zelf door uranium-238, hetzij in de vorm van MOX-brandstof waarin plutonium is gerecycleerd.
Kernenergie kan een eindeloze bron van schone energie zijn. Bij het atoomsplijtproces, waaruit kernenergie ontstaat, komt netto tien tot honderd keer minder CO2 vrij dan bij energieopwekking uit fossiele brandstoffen. Dat is ongeveer evenveel als bij elektriciteitsproductie uit wind, water en zon.
Bij een kerncentrale worden in een reactor uraniumatomen gesplitst die warmte produceren. Daarmee maken we stoom die een turbine aandrijft die elektriciteit opwekt. Omdat er in het proces ook radioactieve stoffen ontstaan, heeft een kerncentrale veel veiligheidsvoorzieningen.