Wanneer je zonnepanelen installeert zonder een thuisbatterij, moet je de energie die door je zonne-installatie wordt opgewekt, meteen gebruiken. Dat is meteen ook het grootste nadeel. Zodra de zon onder is, ben je verplicht om (duurdere) elektriciteit van het net te halen.
Een batterij zorgt ervoor dat u minder stroom van het net moet afnemen op momenten dat uw zonnepanelen geen of te weinig stroom produceren. Zo kan u dus uw zelfverbruik verder verhogen. Tot hoe ver uw zelfverbruik verhoogd kan worden, hangt onder andere af van de grootte van de thuisbatterij.
Wekt u zelf elektriciteit op met zonnepanelen dan kunt u dit direct in huis gebruiken. Hiervoor betaalt u uiteraard niets aan uw energieleverancier. De opgewekte elektriciteit wordt direct naar uw apparaten gestuurd die erom vragen.
Wat kost een thuisbatterij voor het opslaan van zonne-energie? De standaard thuisbatterij is een lithium-ion thuisbatterij. Een Lithium-ionbatterij van 6 kWh kost € 4.000 tot € 5.000. Dit is exclusief installatiekosten; soms moet je ook de omvormer apart kopen.
Niet volledig onafhankelijk: 100% onafhankelijkheid van het net onmogelijk. Schaarse grondstoffen: sommige batterijen bevatten schaarse grondstoffen. Milieubelasting: bepaalde thuisbatterijen zijn erg moeilijk te recycleren of op te ruimen.
Zonne-energie voor je woning Om dit verbruik te dekken zal een PV-installatie ongeveer 3 kWp (10 zonnepanelen) groot moeten zijn. Je kan daarbij een thuisbatterij installeren van 3 kWh tot 6 kWh om een gedeelte van die opgewekte groene stroom ’s nachts te gebruiken.