Een voordeel van duurzame energie is dat het geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot veroorzaakt. Duurzame energie wordt dus op een milieuvriendelijke manier opgewekt. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas.
Fossiele brandstoffen veroorzaken veel CO2-uitstoot, met ernstige bedreigingen voor onze aarde als gevolg. Denk aan opwarming van de aarde en klimaatverandering. Daarnaast raken fossiele brandstoffen op én we willen natuurlijk niet zonder elektriciteit komen te zitten!
Wanneer je namelijk energie gebruikt komt er koolstofdioxide (CO2) vrij. Te veel CO2 in de lucht leidt tot het broeikaseffect. Dit houdt onder andere in dat de aarde opwarmt. Om dit zo veel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u bezuinigt op energie of gebruik maakt van duurzame energie.
Energie is groen als het wordt opgewekt door een energiebron die niet schadelijk is voor het milieu en bovendien herbruikbaar is. Fossiele grondstoffen als kolen en olie raken langzaam op, daarom wordt het steeds belangrijker om in te zetten op groene energieopwekking.
Voorheen werd elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen. Het nadeel hiervan is dat het erg schadelijk is voor het milieu en ze worden erg schaars. Daarom is duurzame energie zo belangrijk. Duurzame energie is namelijk niet schadelijk voor het milieu en raakt niet op.
Hernieuwbare energie, ook wel duurzame of groene energie genoemd, is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Dit is energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa.
De stap naar duurzame energie is voor Nederland dus heel groot, juist omdat we onze industrie en economie zo hebben gebouwd op fossiele energie. Een andere factor waarom het voor Nederland lastiger is over te stappen op duurzame energie dan voor sommige andere Europese landen, heeft te maken met de ligging.
Naast fossiele brandstoffen kan ook duurzame energie nadelig zijn voor natuurgebieden en het landschap. Duurzame energie kan namelijk het landschap ‘vervuilen’ omdat hiervoor ruimte in beslag genomen moet worden. Denk hierbij aan diverse windmolen oppervlaktes die in het landschap geplaatst zijn.
De bekendste vorm van duurzame energie is zonne-energie. Met behulp van de zon zetten zonnepanelen het licht om in elektriciteit, ofwel zonnestroom. Daarnaast kan het zonlicht met behulp van een zonneboiler(combi) worden omgezet in warmte voor het water en de verwarming.