Een zonnepaneel is in feite een verzameling van een groot aantal zonnecellen. Een zonnecel wordt met een moeilijk woord ook wel fotovoltaïsche cel (afgekort PV-systeem, van het Engelse photovoltaic cell) genoemd. De meeste zonnecellen zijn gemaakt van een laag van het materiaal silicium.
Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Dat silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht wordt elektrische spanning opgewekt tussen de lagen. Daarom heten zonnecellen ook wel fotovoltaïsche cellen (Oudgrieks φῶς, phōs: licht, en volt naar de eenheid van elektrische spanning).
Een zonnecel zet zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit. Het omzetten van zonlicht naar elektriciteit wordt ook wel het fotovoltaïsche proces genoemd. In 1839 werd dit effect ontdekt door Edmond Becquerel. Zonnecellen worden voornamelijk gemaakt van het materiaal silicium.
Zonnepanelen hebben aan de voorkant vaak een glasplaat. Aan de achterkant zijn ze ondoorzichtig. Al bestaan er ook ‘doorzicht’ zonnepanelen, waarin de zonnecellen tussen twee glasplaten zitten. Het zonnepaneel laat ook licht door en is deels doorzichtig.
Je kunt zelf een zonnecellen maken, bestaande uit een geleidende laag, titaandioxide met een kleurstof en een elektrolytoplossing. Glas beschermt de lagen. Je kunt losse onderdelen aanschaffen, of een gebruiksklare kit die alle componenten bevat.
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m2 geschikt, met een opslagvat van 150 liter.
Voor zuinige verbruikers drukken minder zonnepanelen de kostprijs. Een zonnecollector is vaak interessanter voor grotere gezinnen. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen 6 en 8 jaar. De terugverdientijd van een zonnecollector hangt af van heel wat factoren.
Bij Feenstra kunt 3 complete zonnepanelen pakketten kopen. Deze pakketten verschillen onderling op basis van bijvoorbeeld rendement, opgewekte energie, gemiddelde opbrengst.
PV panelen zijn in principe niets meer dan een andere benaming voor zonnepanelen. Er is dus geen verschil tussen een PV paneel en een zonnepaneel. De benaming komt uit de Engelse taal, waar PV een afkorting is voor ‘Photo Voltaic’. ‘Photo’ betekent licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit.
Een zonnecollector laat je plaatsen op het dak van de woning. De zonnecollector wordt aangesloten op een buizenstelsel met daarin een vloeistof. Met de opgevangen zonne-energie verwarmt de zonnecollector de vloeistof. De vloeistof transporteert de warmte door het buizenstelsel naar een voorraadvat (boiler).