Het installeren van zonnepanelen moet zo goed mogelijk worden gedaan. Dit om te voorkomen dat er later, wanneer de zonnepanelen eenmaal aan het werk zijn, geen hoogspanning of kortsluiting ontstaat. Het is dan ook verstandig om advies te vragen aan iemand die er verstand van heeft. Zo is het bijvoorbeeld een mogelijkheid om zonnepanelen te aarden. Dit is een manier om overbelasting te voorkomen. Het is zelfs verplicht om dit te doen wanneer je ze gaat installeren. Hoe dit precies te werk gaat en waarom dit verplicht is zullen we in deze blog verder toelichten.
Zoals we eerder al zeiden is het aarden van zonnepanelen een manier om overbelasting bij een zonnepanelen-installatie te voorkomen. Zonnepanelen aarden is het letterlijk verbinden van de zonnepanelen met de aarde. Dit gebeurt door middel van een extra kabel die wordt verbonden met de grond. Hierdoor kan de overtollige elektriciteit op het moment van overbelasting worden afgevoerd naar de grond. Het aarden kan een eventuele branduitbraak doen voorkomen. Dit gebeurt voornamelijk wanneer er bijvoorbeeld bliksem inslaat in jouw huis, maar ook wanneer dit gebeurt binnen een straal van 100 meter van jouw huis vandaan. De zonnepanelen zelf zijn vaak goed geïsoleerd waardoor het niet nodig is om deze ook te aarden. Het gaat voornamelijk om de metalen draagconstructies waarop de dc-bekabeling altijd wordt bevestigd. Deze kan namelijk verouderen en met de metalen constructie kortsluiting veroorzaken.
Naast dat het sinds 2017 verplicht is om zonnepanelen te aarden als ze worden geïnstalleerd, wordt het ook door bepaalde fabrikanten gedaan. Het vermogen van de zonnepanelen zal namelijk minder snel achteruitgaan wanneer ze ouder worden.
Naast dat je het aarden van zonnepanelen doet om blikseminslag te voorkomen, zijn er nog twee andere redenen. Eén daarvan is het voorkomen van statische elektriciteit. Zo komen er geen statische elektriciteitsvelden rondom de zonnepanelen. Dit is gunstig wanneer er bijvoorbeeld onderhoud moet worden gepleegd of wanneer iemand bezig is met de installatie. Ook het geleiden van behuizing is een goede reden. De behuizing van de panelen kunnen soms de energie die zonnepanelen hebben opgewekt gaan geleiden, hierdoor ontstaat een energielek. Het aarden van zonnepanelen kan ervoor zorgen dat er geen energie verloren gaat, de energie goed wordt opgeslagen en rondom de behuizing blijft hangen.
Op de vraag hoe je zonnepanelen doet aarden zijn meerdere antwoorden. Allereerst kan dit via een omvormer worden gedaan. Naast dat een dc-kabel zorgt dat gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom door een omvormer, kan er nog een andere kabel worden aangesloten. Er kan aan een omvormer een aardingskabel worden aangesloten, zo’n kabel wordt ook wel de vereffeningsleiding genoemd. Deze wordt dan door middel van een aardrail verbonden aan de hoofdaarde van het gebouw. Een andere manier is om het niet via een omvormer te doen, maar via de buitenkant van een woning. Er wordt dan dus door middel van frames aan de buitenkant van de woning een volledig aparte aarding gemaakt. Ook kunnen de zonnepanelen direct op de hoofdaarde van het gebouw worden aangesloten. Dit kan worden gedaan wanneer er bijvoorbeeld geen gebruik wordt gemaakt van micro-omvormers.
Wij van Vergelijksolar helpen je graag aan de juiste zonnepanelen-installateur voor de installatie van jouw zonnepanelen. Zo weet je zeker dat het aarden van jouw zonnepanelen goed wordt gedaan. Wil je meer weten over ons of over het kopen, de kosten, de opbrengst of het vergelijken van zonnepanelen? Neem dan een kijkje op onze website!