De energie uit de zonnestralen verwarmt een vloeistof die door een zwarte buis stroomt, geplaatst op een zwart paneel, voor omzetting in warmte. Die warmte wordt uiteindelijk door de vloeistof overgebracht naar het water in een boiler. Fotovoltaïsche zonnepanelen worden gebruikt om elektriciteit te produceren.
Deze energie-omzetting gebeurt direct en zonder bijproducten. Zonnecellen zetten niet al het licht om in elektriciteit. Een goede zonnecel heeft een rendement van 20%. Dit betekent dat 20% van het licht wordt omgezet in elektriciteit en met de overige 80% gebeurt iets anders: het wordt weerkaatst of omgezet in warmte.
Zonnepanelen wekken energie op uit zonlicht. Dit komt doordat zonnepanelen lichtdeeltjes uit zonnestraling kunnen absorberen. De geabsorbeerde lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel, hierdoor ontstaat elektrische spanning en uiteindelijk energie.
Zonne-energie is energie afkomstig van de zon, in de vorm van warmte en licht. Zonne-energie kan omgezet worden in zonnestroom. Dat gebeurt onder andere door gebruik te maken van zonnepanelen, een zonneboiler, een zonnetoren of door passief gebruik te maken van zonnestralen.
Naast kinetische energie, zwaarte- energie en chemische energie zijn er nog andere energiesoorten, zoals elektrische energie, veerenergie, stralingsenergie en warmte.
Welke energie-omzetting vindt er op de zon plaats? In een verbrandingsmotor van een auto wordt de chemische energie uit de brandstof gebruikt om de auto te laten bewegen. Hierbij ontstaat veel temperatuurenergie in de motor. Het is energie die niet ten goede komt aan de bewegingsenergie van de auto.
Een zonnecel levert ongeveer 0,5 volt spanning. Er worden een groot aantal zonnecellen in serie geschakeld om tot een spanning van 40 volt per zonnepaneel te komen. De zonnepanelen worden wederom in serie geschakeld om tot spanningen van ongeveer 600 volt te komen.
In Nederland moet je de hoeveelheid Wattpiek met 0.85 vermenigvuldigen om het aantal kWh wat een paneel opwekt te achterhalen. Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van rond de 370Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo’n 315kWh op.
Zonnepanelen niet stap 1 om gas te besparen Energieneutraal betekent dat je net zoveel energie opwekt als je verbruikt. Door zonnepanelen te plaatsen kun je jezelf voorzien van stroom en dus besparen op gas. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om energieneutraal te wonen hangt af van energieverbruik.
Produceren zonnepanelen ’s nachts energie? Technisch gezien niet. Zonnepanelen produceren ’s nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.