Wat gebeurt er met mijn opgewekte stroom?

Wat gebeurt er met mijn opgewekte stroom?
Auteur: Alles Over Solar - 4 oktober 2022 Wat gebeurt er met mijn opgewekte stroom? van vergelijksolar.nl

Waar gaat mijn opgewekte stroom heen?

De stroom van je zonnepanelen gaat eerst naar de omvormer en wordt daar omgezet in bruikbare stroom. Die loopt naar de meterkast en wordt van daaruit verdeeld naar de apparaten in huis die op dat moment stroom nodig hebben. De stroom die ‘over’ is, stroomt door naar het elektriciteitsnet.

Wat gebeurt er met de stroom van je zonnepanelen?

Een zonnepaneel wekt gelijkstroom op, terwijl ons elektriciteitsnet met wisselstroom werkt. Om de opgewekte gelijkstroom van je zonnepaneel te kunnen gebruiken in je huis en om terug te leveren naar het elektriciteitsnet moet die stroom eerst omgezet worden naar wisselstroom. Dat omzetten doet een omvormer.

Wat gebeurt er met teveel opgewekte energie?

Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh.

Wat te doen met stroomoverschot?

Maar je kunt een eventueel overschot aan elektriciteit zo wel ‘opmaken’ en dan overschakelen op gas. Dit is een wat kale energievergelijking. Selectief verwarmen kan wel degelijk efficiënt zijn omdat je dan minder energie nodig hebt om hetzelfde comfort te bereiken in je huis.

Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent?

Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.

Wat gebeurt er als zonnepanelen hun stroom niet kwijt kunnen?

De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde ‘files’ op het elektriciteitsnet. Het kan dan voorkomen dat zonnepalen tijdelijk geen energie kunnen terugleveren.

Wat is het nadeel van teveel zonnepanelen?

Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou. Over deze 1.000 kWh moet je dus gewoon Energiebelasting en ODE betalen. Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt.

Wat levert stroom terugleveren op?

Uw energieleverancier levert u 500 kWh. De salderingsgrens in dit voorbeeld is 500 kWh, namelijk gelijk aan uw stroomverbruik. U heeft 700 kWh meer opgewekt dan verbruikt. Voor deze 700 kWh ontvangt u een terugleververgoeding.

Hoe lang mag je nog stroom terugleveren?

1. Tot 2031 mag je nog stroom salderen: dat is gunstig. Vanaf 2025 wordt het salderen wel afgebouwd. Vanaf 2031 kun je niets meer salderen.

Wat is het verschil tussen opwek en teruglevering?

Het verschil tussen de opwekking en terugleveren is de elektriciteit die je zelf meteen van de zonnepanelen gebruikt in huis. De salderingsregeling is onderdeel van de Elektriciteitswet (artikel 31c) en wordt uitgevoerd op de jaarafrekening, door je energieleverancier.

Relevante artikelen

Welke voordelen bieden zonnepanelen?
Welke voordelen bieden zonnepanelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Welke voordelen bieden zonnepanelen?"
Lees meer...
Welke grondstoffen zijn er nodig voor zonnepanelen?
Welke grondstoffen zijn er nodig voor zonnepanelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Welke grondstoffen zijn er nodig voor zonnepanelen?"
Lees meer...
Kan een plat dak zonnepanelen dragen?
Kan een plat dak zonnepanelen dragen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Kan een plat dak zonnepanelen dragen?"
Lees meer...