Hoe kan ik mijn gasverbruik verminderen?

Hoe kan ik mijn gasverbruik verminderen?
Auteur: Alles Over Solar - 3 oktober 2022 Hoe kan ik mijn gasverbruik verminderen? van vergelijksolar.nl

Waar bespaar je het meeste gas mee?

Gebruik tochtstrips en dicht naden en kieren. Dan kan er geen warmte meer weglekken uit huis, waardoor u minder gas verbruikt om uw verwarming op te stoken. Koop een waterbesparende douchekop en douche korter. Het gas in huis verwarmt niet alleen uw radiatoren, maar ook het water voor onder andere de douche.

Wat verbruikt het meeste gas in huis?

Veruit het grootste deel van het aardgasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. De nummer één gasslurper is dan ook je cv-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt.

Wat vraagt het meeste gas?

Vaak bestaat een groot deel van je energierekening uit de kosten voor gas. En de kosten voor gas worden veelal veroorzaakt door het verwarmen van je huis. Ongeveer 80 procent van het gasverbruik gaat naar de verwarming. De overige 20 procent gaat naar warm water, hier valt warm douchen en ook koken en afwassen onder.

Hoeveel radiatoren moeten er open staan?

Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.

Wat verbruikt veel gas?

Ongeveer 75% van het totale gasverbruik komt door de verwarming van het huis. De rest wordt verbruikt voor verwarming van het water in huis (20%) en voor koken (5%). Reden genoeg om eens kritisch naar het gasverbruik te kijken, want er valt veel te besparen op gas.

Hoe meer radiatoren open hoe meer verbruik?

Het is gewoon een kwestie van: hoe meer radiatoren open staan, hoe meer warmte door die radiatoren aan de omgeving wordt afgestaan. En dus wordt het water meer afgekoeld.

Hoe lang douchen om te besparen?

De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Bij een gasprijs van 1 euro per m3 (prijs voor de langere termijn ) is dat bij elkaar € 90.

Relevante artikelen

Wat te doen als zonnepanelen uitvallen?
Wat te doen als zonnepanelen uitvallen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat te doen als zonnepanelen uitvallen?"
Lees meer...
Hoe zonnepanelen laten werken zonder netstroom?
Hoe zonnepanelen laten werken zonder netstroom?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoe zonnepanelen laten werken zonder netstroom?"
Lees meer...
Wat gebeurt er met overtollige energie?
Wat gebeurt er met overtollige energie?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat gebeurt er met overtollige energie?"
Lees meer...