Wat het meeste voorkomt willen we optimaal benutten. Vandaar dat we meestal kiezen voor ongeveer 20% overdimensionering. Oftewel: de omvormer kan 80% van de maximum capaciteit van de zonnepanelen aan. Alles daarboven gaat verloren.
Onderdimensioneren: De omvormer heeft een lager ingangsvermogen dan de gezamenlijke maximale opbrengst van de zonnepanelen. Hierdoor zal de omvormer ook tijdens minder zonnige dagen sneller opstarten en komt de omvormer beter in haar optimale MPP-bereik.
Bij een overgedimensioneerde omvormer gaat er op piekdagen wat energie verloren, maar omdat zonnepanelen bijna nooit hun topvermogen halen, levert overdimensioneren je uiteindelijk meer op. Daarnaast is een kleinere omvormer natuurlijk goedkoper in aanschaf dan een grotere omvormer.
Een omvormer mag in ieder geval niet te veel aftoppen qua opbrengst, want dan wordt de omvormer te zwaar belast. Kijk niet alleen naar het typenummer van de omvormer. Voorbeeld: De SMA 3000TL heeft een maximaal vermogen van 3200 W. Hier kan je gemakkelijk een installatie van 3300 WP op aansluiten.
De voordelen van overdimensioneren: Een kleinere omvormer zal eerder opstarten dan een zwaardere. Hierdoor pak je dus je eerste winst al eerder op de dag! Natuurlijk topt een kleinere omvormer sneller af maar over het algemeen komt dit niet vaak voor in Nederland.
Clipping. Clipping is het aftoppen van het vermogen dat aan de omvormer geleverd wordt. De reden is dat de omvormer al het vermogen niet kan leveren.
In hoever of in % mag een omvormer overbelast worden? Zo tussen de 10 en 20 procent,maar de vraag is of met jullie orientatie en helling wel overbelast wordt. Zonder schaduw op de panelen heb je helemaal geen micro-omvormers of optimisers nodig.
Een zonnepaneel neemt gemiddeld 1.5 m² in beslag. Het totale oppervlak dat je nodig hebt voor het plaatsen van de panelen bereken je door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met 1.5. Wil je bijvoorbeeld 16 panelen plaatsen (gemiddeld huishouden), dan heb daarvoor 16 x 1.5 = 24 m² dakoppervlak nodig.
Omvormers werken het beste wanneer ze dichtbij hun maximum vermogen draaien. Daarom kun je dus verwachten dat ze bij pieken in zonne-stroom af en toe aftoppen. Dit komt alleen voor op topdagen in bepaalde seizoenen. Je verliest dan alleen het topje van de piek, maar de rest van het jaar is de omvormer efficiënter.