Hoe hoger de temperatuur van een zonnecel, hoe lager de energieproductie is. Dit verschil kan per type zonnecel op warme zonnige zomerdagen al gauw 10% of meer verschil in opbrengst geven. Dit is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor producenten van zonnecellen en zonnepanelen.
Om te kijken of het systeem goed werkt hebben we monitoring. Vaak is dit in de vorm van een app op je smartphone. Achter de app zit een systeem waarbij de omvormer verbonden is met het internet en de opbrengst data doorstuurt naar een portal.
De omvormer dient automatisch te worden afgeschakeld als de spanning 264,5 V bereikt, of als de gemiddelde spanning over 10 minuten meer dan 253 V bedraagt. Het is niet uitgesloten dat uw omvormer werd ingesteld op een striktere waarde en dus sneller wordt uitgeschakeld.
De hoeveelheid zonuren en de zoninstraling zijn de eerste bepalende factor voor de mate waarin zonnepanelen elektriciteit opwekken. Hoe meer stroom, des te lager de kosten per kWh. Een zonnepark in het zonrijke Dubai levert elektriciteit tegen de laagst mogelijke prijs van dit moment, zo’n 5 eurocent per kWh.
Kan een zonnepaneel meer vermogen leveren dan zijn maximale vermogen. Dat kan natuurlijk ook. Dit komt met name door de instraling en de temperatuur. Zoals een zonnepaneel minder vermogen geeft als hij warmer wordt kan deze ook meer vermogen geven als hij koud is.
Als een zonnepaneel plaatselijk teveel belast wordt, kunnen er haarscheurtjes in de cel ontstaan. Deze beschadigingen zijn de zogenaamde hotspots. Hotspots leiden tot extra weerstand, waardoor een cel lokaal (te) warm wordt. Dit leidt tot problemen omdat het rendement van de zonnepanelen omlaag gaat.
De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde ‘files’ op het elektriciteitsnet. Het kan dan voorkomen dat zonnepalen tijdelijk geen energie kunnen terugleveren.
Dat wil zeggen dat de stroom die uit paneel 1 komt vervolgens door paneel 2 loopt, enzovoorts. Dus als er door 1 zonnepaneel, door een defect of (tijdelijke) schaduw, minder stroom loopt, leveren ook de andere zonnepanelen in de serie minder stroom.
Ook dit is geen reden tot paniek, het verkleuren van zonnepanelen is een logisch gevolg van de invloeden van de zon, regen, stof en alle andere externe factoren die in aanraking komen met een zonnestroomsysteem. Soms zorgt het verkleuren van zonnepanelen ervoor dat kleine kleurverschillen geneutraliseerd worden.