Waarom geen terugdraaiende teller meer?

Waarom geen terugdraaiende teller meer?
Auteur: Alles Over Solar - 4 oktober 2022 Waarom geen terugdraaiende teller meer? van vergelijksolar.nl

Waarom draait de digitale meter niet meer terug?

Kort gezegd: Sinds 1 maart 2021 draait je digitale meter niet meer terug. Wat je afneemt van het net wordt apart gemeten en gefactureerd van wat je terug levert. Het Grondwettelijk hof vernietigde het principe van de terugdraaiende teller, als de teller ook beide richtingen apart kan meten.

Wat zijn de nadelen van een digitale meter?

Voor veel huishoudens is de communicatie functie van de digitale meter het grootste nadeel. De energiemeter zou gegevens over het verbruik automatisch door kunnen sturen naar de netbeheerder. Het uitzetten van de communicatiefunctie op de digitale meter is niet mogelijk.

Hoe lang recht op terugdraaiende teller?

De terugdraaiende teller bij zonnepanelen (en de vele misvattingen errond) Bij het plaatsen van zonnepanelen kan je nog tot eind 2020 kiezen voor de terugdraaiende (digitale) teller. Dit gedurende een periode van 15 jaar, Dit is enkel zo voor particuliere installaties bij een omvormer onder de 10kW.

Hoe weet je of je een terugdraaiende teller hebt?

Wanneer u een kWh elektriciteit injecteert, draait de meter terug en wordt een kWh elektriciteit die u op een ander moment van het net haalt gecompenseerd. Dat noemen we de ’terugdraaiende teller’.

Kan ik mijn oude meter behouden?

Weigeren van de slimme meter U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.

Kan je een digitale teller weigeren?

Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.

Hoe geeft een slimme meter de standen door?

De slimme meter stuurt meterstanden door via het mobiele telefoonnetwerk (GPRS of CDMA), niet via wifi. De slimme meter heeft zelf een soort ingebouwde mobiele telefoon. Je hebt er dus geen internetverbinding of mobiele telefoon voor nodig. Die dataverbinding wordt de ‘P3-poort’ genoemd.

Is een digitale meter voordeliger?

Het prosumententarief is na de installatie van de digitale meter niet meer van toepassing. In plaats van het prosumententarief betaalt u dan netkosten op basis van uw werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Als u dus vooral stroom verbruikt als de zon schijnt, dan is dit voordelig.

Hoeveel premie voor zonnepanelen 2022?

Beschermde afnemers In 2021 en 2022 bedraagt de premie 360 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 180 €/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.800 euro. Het premiebedrag is begrensd tot 48% van de investeringskosten inclusief btw, vermeld op de facturen.

Hoe Meetregime 3 aanvragen?

Voor elke deelnemer met een digitale meter is meetregime 3 (SMR3) geactiveerd bij de energieleverancier. De deelnemer moet dit aanvragen via de klantendienst van zijn leverancier. Het aantal deelnemers bij een persoon-aan-persoonverkoop is exact twee.

Relevante artikelen

Wat kost zelf zonnepanelen plaatsen?
Wat kost zelf zonnepanelen plaatsen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat kost zelf zonnepanelen plaatsen?"
Lees meer...
De Rol van Certificering in het Waarborgen van Bouwkwaliteit
De Rol van Certificering in het Waarborgen van Bouwkwaliteit
Certificering speelt hierbij een cruciale rol, door het stellen van standaarden en het verifiëren van de naleving ervan, zodat elk bouwproject niet a..
Lees meer...
Hoeveel levert 1 zonnepaneel op in de winter?
Hoeveel levert 1 zonnepaneel op in de winter?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoeveel levert 1 zonnepaneel op in de winter?"
Lees meer...