Hoeveel zonnepanelen mag een particulier leggen?

Hoeveel zonnepanelen mag een particulier leggen?
Auteur: Alles Over Solar - 4 oktober 2022 Hoeveel zonnepanelen mag een particulier leggen? van vergelijksolar.nl

Hoeveel zonnepanelen mag ik plaatsen Belgie?

Maar er is GEEN enkele regelgeving die bepaalt dat je maximaal 10.000 Wp mag plaatsen. Dat hangt enkel van de omvormer, de dakhelling en oriëntatie af. Het is aan de installateur om de juiste/meest performante omvormer te kiezen voor het aangeboden WP vermogen en type panelen.

Hoeveel stroom kun je maximaal terugleveren?

Van de stroom die u opwekt met zonnepanelen mag u jaarlijks 5000 kilowattuur aan teruggeleverde elektriciteit verrekenen (salderen) met uw afname. Sommige leveranciers salderen ook boven de wettelijke grens van 5000 kWh per jaar. Dit is dus interessant als u meer verbruikt en meer opwekt dan 5000 kWh.

Kan ik extra zonnepanelen plaatsen?

Wanneer je meer energie wilt opwekken (en er is nog plek op het dak) is het mogelijk om je zonnepanelensysteem uit te breiden. Dit kan door een aantal zonnepanelen bij te plaatsen of door een tweede zonnepanelensysteem neer te leggen. Aan beide opties zitten voor- en nadelen.

Heb je een aparte groep nodig voor zonnepanelen?

Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.

Hoeveel zonnepanelen zonder extra groep?

Wat moet je echt weten: hoeveel panelen kun je plaatsen? Een standaard systeem van zonnepanelen met een stekker bestaat uit 2 panelen met een maximaal vermogen van 600 Wp. Dat komt doordat je niet meer dan dit vermogen op een stopcontact mag aansluiten als er ook andere apparaten op die stroomgroep zijn aangesloten.

Hoeveel zonnepanelen vergunningsvrij?

Hoeveel zonnepanelen mag je plaatsen? Er staat geen maximum aantal zonnepanelen beschreven voor het vergunningvrij plaatsen van zonnepanelen. Zolang je je houdt aan de regels voor het vergunningvrij plaatsen mag je zoveel zonnepanelen plaatsen als je zelf wilt.

Hoe ver moeten zonnepanelen van de buren?

Zo mag het zonnepaneel niet uitsteken over de erfgrens of dakrand. Het is daarbij verstandig ze niet dichter dan twee dakpannen vanaf de nok te plaatsen. Hetzelfde geldt voor wat betreft de afstand tot aan de dakgoot. Daarnaast moeten de zonnepanelen direct op het dakvlak worden geplaatst.

Waarom niet teveel zonnepanelen?

Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.

Kan je 2 omvormers plaatsen?

Een omvormer heeft een stekker en een groep heeft meerdere stopcontacten dus je kan af fabriek meerdere omvormers achter één groep zetten. Als er zowel opwekkers als verbruikers op de groep zitten kan hierdoor bij normaal gebruik een hogere stroom lopen dan dat de kabel op gedimensioneerd is.

Relevante artikelen

Hoe zwaar moet mijn accu zijn voor een omvormer?
Hoe zwaar moet mijn accu zijn voor een omvormer?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoe zwaar moet mijn accu zijn voor een omvormer?"
Lees meer...
Wat zijn de voordelen en nadelen van zonne-energie?
Wat zijn de voordelen en nadelen van zonne-energie?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat zijn de voordelen en nadelen van zonne-energie?"
Lees meer...
Wat gebeurt er met mijn opgewekte stroom?
Wat gebeurt er met mijn opgewekte stroom?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat gebeurt er met mijn opgewekte stroom?"
Lees meer...