Er zijn verschillende redenen waarom windturbines soms niet draaien. Als het niet of nauwelijks waait (wat weinig voorkomt), draait de turbine niet. En soms is er bij langdurige harde wind sprake van overbelasting van het landelijk energienet en worden er windparken stil gezet uit economische motieven.
Windmolens draaien gemiddeld circa 80% van de tijd. Ze staan stil tijdens een storing of onderhoud (3% van de tijd, dit is minder dan de helft van een kolencentrale of gascentrale en vergelijkbaar met bijvoorbeeld een auto).
Een nieuw type windturbine op zee kan ook energie produceren op momenten dat er geen wind staat. Hoe dat kan? De turbine maakt gebruik van de druk onder water.
Aan de bladen zit een mechanisme waarmee ze om hun eigen lengte-as kunnen draaien. Dit wordt pitchen genoemd, en gebeurt volautomatisch. Al onze molens zijn uitgerust met een beveiligingssysteem om een harde storm goed te weerstaan. Dit systeem zorgt ervoor dat de molens bij extreme windsnelheden worden uitgeschakeld.
In 3 tot 6 maanden draaien wekt een windturbine evenveel energie op als er nodig is voor de bouw, het onderhoud en de afbraak. Een windmolen gaat zo’n 20 jaar mee.
De energieopbrengst van windmolens op land onbetrouwbaar is, omdat het niet altijd voldoende waait. Windmolens leveren met weinig wind betrekkelijk weinig energie op. Windmolens vervuilen het beeld van de horizon en kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Het bouwen en afbreken van windmolens kost ook energie.
„Dat komt omdat er onderhoud nodig is. Windturbines zetten zichzelf automatisch in een ‘onderhoudsstand’ wanneer er onderhoud nodig is. Sinds oktober 2019 zijn ze na elkaar in die veilige, inactieve stand gekomen.” De weersomstandigheden waren begin dit jaar alleen niet geschikt voor groot onderhoud op zee.
Elke windturbine heeft een snelheidsbegrenzer. Op het moment dat de wind te hard wordt, stopt die de windmolen. Laat je een windmolen toch draaien bij een windkracht boven de 11, dan kan serieuze schade ontstaan. Je hoeft niet bang te zijn dat de windmolen zomaar omvalt of zijn bladen verliest, zegt De Jong.
De gemiddelde economische terugverdientijd van een windturbine op land is minder dan 8 jaar en op zee korter dan 12 jaar. Factoren die de terugverdientijd verkorten: Grotere afmetingen en hoogte van een windturbine wat i.h.a. resulteert in een hogere opbrengst.
De snelheidsbegrenzer in de turbine laat hem dan stoppen. “Uitschakelen gaat door het 90 graden verdraaien (pitchen) van de wieken waardoor deze dwars op de wind, in vaanstand, komen te staan en de molen daardoor vanzelf stil gaat staan”, is te lezen op de site van Pure Energie.