Is het nu nog interessant om zonnepanelen te plaatsen?

Is het nu nog interessant om zonnepanelen te plaatsen?
Auteur: Alles Over Solar - 4 oktober 2022 Is het nu nog interessant om zonnepanelen te plaatsen? van vergelijksolar.nl

Is het nu nog verstandig om zonnepanelen aan te schaffen?

Is het nog wel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen? MilieuCentraal zegt: “Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd.” Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen in 2022?

Zonnepanelen zijn dus ook in 2022 nog interessant en rendabel dankzij de volgende voordelen: De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen en ze gaan ook steeds langer mee (tot 25 à 30 jaar). De prijs van zonnepanelen blijft dalen. Een zonnepanelen-installatie was nooit goedkoper dan nu.

Wat verandert er in 2023 met zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen in 2023 Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder.

Wat leveren zonnepanelen nu echt op?

Je kunt uitgaan van een jaaropbrengst in kWh van 0,9 maal de capaciteit van het systeem in Wattpiek. Als je 10 panelen van 380 Wp installeert, is je systeem 3800 Wp. Dat levert per jaar ongeveer 0,9 x 3800 = 3420 kWh op. * Prijzen verschillen flink.

Wat is het nadeel van teveel zonnepanelen?

Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou. Over deze 1.000 kWh moet je dus gewoon Energiebelasting en ODE betalen. Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt.

Wat kost het plaatsen van 10 zonnepanelen?

Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.

Wat is de toekomst van zonnepanelen?

Wereldwijd twee miljard zonnepanelen erbij in vijf jaar. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport van oktober 2019. Maar hoe gaan al die zonnepanelen eruit zien? Volgens het IEA groeit de totale productie van duurzame energie tot 2024 met 50 procent.

Waarom stopt de salderingsregeling?

Volgens de overheid is de regeling hierdoor voor een groot deel overbodig te worden en heeft z’n werk gedaan: het gebruik van duurzame energie is gestimuleerd. Daarom wordt de regeling vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd (11% per jaar), tot hij in 2031 niet meer bestaat.

Wat gebeurt er als zonnepanelen hun stroom niet kwijt kunnen?

De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde ‘files’ op het elektriciteitsnet. Het kan dan voorkomen dat zonnepalen tijdelijk geen energie kunnen terugleveren.

Wat als je niet meer mag salderen?

Vanaf dat moment kun je dus niet meer volledig salderen. Het voordeel dat je ontvangt op je energiebelasting wordt daardoor elk jaar minder. Vanaf 2031 ontvang je als je zonne-energie opwekt alleen nog een vergoeding van je energieleverancier voor de energie die je hebt teruggeleverd.

Relevante artikelen

Wat te doen als zonnepanelen uitvallen?
Wat te doen als zonnepanelen uitvallen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat te doen als zonnepanelen uitvallen?"
Lees meer...
Waarom zetten we Nederland niet vol windmolens en zonnepanelen?
Waarom zetten we Nederland niet vol windmolens en zonnepanelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waarom zetten we Nederland niet vol windmolens en zonnepanelen?"
Lees meer...
Hoeveel kWh opwekken per dag?
Hoeveel kWh opwekken per dag?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoeveel kWh opwekken per dag?"
Lees meer...