Daarom is ons advies vaak om een omvormer te kiezen die overdimensioneert en dus een lager vermogen heeft (tot max. 30% lager) dan het vermogen dat de zonnepanelen samen kunnen opwekken. Hogere opbrengst = efficient! Een omvormer werkt het beste onder druk en dus rondom het maximum dat ze aan kunnen.
In hoever of in % mag een omvormer overbelast worden? Zo tussen de 10 en 20 procent,maar de vraag is of met jullie orientatie en helling wel overbelast wordt. Zonder schaduw op de panelen heb je helemaal geen micro-omvormers of optimisers nodig.
Waarom zou je een omvormer overdimensioneren? Bij overdimensioneren is het vermogen van de omvormer lager dan het piekvermogen van de panelen. Dit zorgt voor een hogere opbrengst bij minder optimale weersomstandigheden.
Vermogen omvormer U haalt de maximale opbrengst uit de zonnepanelen met een omvormer die qua vermogen 10% kleiner tot 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek. De zogenaamde nominale vermogensverhouding moet tussen de 90 en 110% liggen (vermogen omvormer/ Wp vermogen zonnepanelen).
Afhankelijk van de specifieke dak situatie wordt er in de regel gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen. Maar laat jouw installateur even een berekening maken op basis van de praktijksituatie.
Een omvormer heeft een stekker en een groep heeft meerdere stopcontacten dus je kan af fabriek meerdere omvormers achter één groep zetten. Als er zowel opwekkers als verbruikers op de groep zitten kan hierdoor bij normaal gebruik een hogere stroom lopen dan dat de kabel op gedimensioneerd is.
Door te kiezen voor een kleinere omvormer wordt er beter gebruik gemaakt van de efficiency curve van de omvormer. Dit wil zeggen dat omvormers beter werken wanneer ze rondom hun maximum moeten werken. Bij een kleinere omvormer wordt dit maximum eerder bereikt, waardoor je dus efficiënter gaat opwekken.
Het dimensioneren van een omvormer is simpel gezegd eigenlijk gewoon het instellen van het ingangsvermogen van de omvormer. Dus bij welk vermogen jouw omvormer opstart en gaat werken. Belangrijk is dat dit ingangsvermogen van jouw omvormer in verhouding staat met het vermogen dat jouw zonnepanelen leveren.
Het grote voordeel van een 3 fasen omvormer is namelijk dat de stroom over 3 fasen verdeeld wordt. Hierdoor is er sprake van minder kabelverliezen. Ook de energie wordt over 3 fasen verdeeld. Het eigen verbruik neemt hierdoor toe.