Is een batterij nodig voor zonnepanelen?

Is een batterij nodig voor zonnepanelen?
Auteur: Alles Over Solar - 4 oktober 2022 Is een batterij nodig voor zonnepanelen? van vergelijksolar.nl

Hoe werken zonnepanelen zonder batterij?

Wanneer je zonnepanelen installeert zonder een thuisbatterij, moet je de energie die door je zonne-installatie wordt opgewekt, meteen gebruiken. Dat is meteen ook het grootste nadeel. Zodra de zon onder is, ben je verplicht om (duurdere) elektriciteit van het net te halen.

Kun je stroom van zonnepanelen direct gebruiken?

Wekt u zelf elektriciteit op met zonnepanelen dan kunt u dit direct in huis gebruiken. Hiervoor betaalt u uiteraard niets aan uw energieleverancier. De opgewekte elektriciteit wordt direct naar uw apparaten gestuurd die erom vragen.

Hoeveel kost een batterij voor zonnepanelen?

De richtprijs voor een thuisbatterij van 3 kWh is ongeveer €4.000. De richtprijs voor een huisbatterij van 8 kWh €5.000-€8.000. Prijs thuisbatterij 10kwh is rond de €8.000. De richtprijs voor een thuisbatterij van 14 kWh ligt rond de €10.000.

Heeft thuisbatterij zin?

Een thuisbatterij kan een interessante oplossing zijn om de elektriciteit die u overdag produceert op een later ogenblik te gebruiken. Een batterij zorgt ervoor dat u minder stroom van het net moet afnemen op momenten dat uw zonnepanelen geen of te weinig stroom produceren. Zo kan u dus uw zelfverbruik verder verhogen.

Wat zijn de nadelen van batterijen?

Niet volledig onafhankelijk: 100% onafhankelijkheid van het net onmogelijk. Schaarse grondstoffen: sommige batterijen bevatten schaarse grondstoffen. Milieubelasting: bepaalde thuisbatterijen zijn erg moeilijk te recycleren of op te ruimen.

Wat kosten 10 zonnepanelen met batterij?

Zonnepanelen zelf kosten gemiddeld tussen de 4.000 en 12.000 euro, inclusief omvormer en installatie. Tel de prijs voor zonnepanelen op bij die voor een thuisbatterij, dan krijg je voor de combi thuisbatterij-zonnepanelen een prijs tussen de 12.000 en 20.000 euro. Een aardige investering!

Relevante artikelen

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen in 2022?
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen in 2022?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat zijn de voordelen van zonnepanelen in 2022?"
Lees meer...
Waar sla je zonne-energie op?
Waar sla je zonne-energie op?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waar sla je zonne-energie op?"
Lees meer...
Welke zonnepanelen gaan het langst mee?
Welke zonnepanelen gaan het langst mee?
Krijg antwoord op vragen zoals "Welke zonnepanelen gaan het langst mee?"
Lees meer...