Heeft thuisbatterij zin?

Heeft thuisbatterij zin?
Auteur: Alles Over Solar - 3 oktober 2022 Heeft thuisbatterij zin? van vergelijksolar.nl

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Thuisbatterij zonder zonnepanelen De winst die een gemiddeld gezin hieruit kan halen, is niet veel meer dan 100 euro per jaar. Veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.

Waarom thuisbatterij niet rendabel?

Een thuisbatterij lijkt ecologisch misschien interessant, toch is de investering vooralsnog niet rendabel. Dit komt vooral omdat de batterijen nog steeds kostelijk zijn en u ook rekening moet houden met de prijs van de elektriciteit die u van het net afneemt.

Wat zijn de nadelen van batterijen?

Niet volledig onafhankelijk: 100% onafhankelijkheid van het net onmogelijk. Schaarse grondstoffen: sommige batterijen bevatten schaarse grondstoffen. Milieubelasting: bepaalde thuisbatterijen zijn erg moeilijk te recycleren of op te ruimen.

Hoe lang kan een thuisbatterij stroom opslaan?

De modellen die momenteel op de markt zijn, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2800 tot 10000 cycli en gaan dus zo’n 10-20 jaar mee. Kijk dus zeker ook naar de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan over zijn hele levensduur. Hoe groter ze is, hoe kleiner de investering per gestockeerde kWh.

Is thuisbatterij rendabel 2022?

Wanneer je een hoger verbruik hebt en kiest voor een thuisbatterij van 10 kWh, bespaar je gemiddeld 900 euro per jaar. Wat wel vaststaat is dat wanneer je je geld op een spaarboekje laat staan, er door de inflatie (5,6% in 2022) na 8 jaar wellicht maar 75 procent van de waarde meer zal overblijven.

Is thuisbatterij een goed idee?

Een thuisbatterij kan een interessante oplossing zijn om de elektriciteit die u overdag produceert op een later ogenblik te gebruiken. Een batterij zorgt ervoor dat u minder stroom van het net moet afnemen op momenten dat uw zonnepanelen geen of te weinig stroom produceren. Zo kan u dus uw zelfverbruik verder verhogen.

Is een batterij voor zonnepanelen interessant?

Voor nieuwe eigenaars van zonnepanelen is een batterij dus erg interessant. Er is een mooie installatiepremie voor thuisbatterijen – voor wie een digitale meter heeft. Die premie is op z’n hoogst in 2021, tot 2.550 euro. Geschatte terugverdientijd voor deze doelgroep, tot ongeveer 6 à 7 jaar.

Hoe berekenen of thuisbatterij interessant is?

Hoe bereken je de ideale capaciteit van een thuisbatterij? Een gouden regel om de juiste capaciteit te berekenen is om per wattpiek (kWp) een capaciteit van 1 à 1,5 kWh te voorzien. Wattpiek is het maximaal elektrisch vermogen van je zonnepanelen bij normale omstandigheden.

Wat kost een thuisbatterij van 10 kWh?

Prijs thuisbatterij 10kwh is rond de €8.000. De richtprijs voor een thuisbatterij van 14 kWh ligt rond de €10.000. De thuisbatterij 20 kWh prijs is hoger dan €10.000.

Waarom is een thuisbatterij zo duur?

De hoge kosten. Wat een thuisbatterij precies kost, is afhankelijk van een aantal factoren. De opslagcapaciteit die je kiest, bepaalt de prijs, maar ook zaken als het merk en type batterij. Voor een accu met circa acht Kilowattuur aan opslagcapaciteit moet je al denken aan €6000 á €8000 euro aanschafkosten.

Relevante artikelen

Waarom worden zonnepanelen uitgeschakeld?
Waarom worden zonnepanelen uitgeschakeld?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waarom worden zonnepanelen uitgeschakeld?"
Lees meer...
Kun je aantal zonnepanelen uitbreiden?
Kun je aantal zonnepanelen uitbreiden?
Krijg antwoord op vragen zoals "Kun je aantal zonnepanelen uitbreiden?"
Lees meer...
Hoeveel CO2 kost het om een zonnepaneel te maken?
Hoeveel CO2 kost het om een zonnepaneel te maken?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoeveel CO2 kost het om een zonnepaneel te maken?"
Lees meer...