Je zou denken, een EPR, de European Pressurized Water Reactor kost pakweg 10 miljard Euro en gaat, mits goed onderhouden, 80 jaar mee. De bouwkosten, uitgesmeerd over 20 jaar zijn dus 500 miljoen Euro per jaar. Maar in dat jaar wordt 12 TWh aan elektriciteit geproduceerd.
Kernenergie is helemaal niet zo goedkoop als vaak gedacht wordt. Hoewel de ruwe productiekosten van een kilowattuur (kWh) met kernenergie laag zijn, twee tot drie cent per kWh, zijn de kosten voor de bouw van een kerncentrale en de opslag van radioactief afval zeer hoog.
57 kerncentrales zijn ook nog in aanbouw in 16 landen. Daarbij komen ook nog de bouw van 147 geplande kernreactoren en 337 voorgestelde reactoren. Een twintigtal landen, die vandaag nog geen kerncentrales hebben, tonen concrete interesse tonen voor kernenergie.
De enige werkende kerncentrale in Nederland is op dit moment de kerncentrale Borssele. Deze centrale heeft een elektrisch vermogen van 485 MW (megawatt; 1 megawatt is 1 miljoen watt) elektriciteit. Daarmee wordt jaarlijks rond de 4 miljoen MWh (megawattuur) gemaakt en aan het elektriciteitsnet geleverd.
Het bouwen van een centrale duurt minstens 10 jaar. Dan is het dus al te laat. Zelfs als er nog een kerncentrale gebouwd wordt, moet er in de tussentijd energie CO2-neutraal opgewekt worden. Anders is de CO2-uitstoot alsnog niet gehalveerd voor 2030.
Deze voorraad is winbaar bij een prijs tot 130 dollar per kilo. Bij een prijs tot 260 dollar per kilo kan er meer gewonnen worden en is de voorraad 8 miljoen ton uranium.
De meeste reactoren op de wereld zijn al meer dan 30 jaar oud. Nederland heeft nog 1 kerncentrale, in Borssele, Zeeland. Die kerncentrale is al sinds 1973 in bedrijf en had een verwachte levensduur van 30 jaar. Toch mag die centrale openblijven tot 2033.
De schatting is dat een 1.000 MW kerncentrale ongeveer 400 tot 700 permanente banen oplevert. Bovendien leveren deze 400 tot 700 directe banen een gelijk aantal extra (indirecte) banen op in de omgeving bij stomerijen, supermarkten etc.
Als nucleair ingenieur of engineer kernenergie bestaan je werkzaamheden uit het doen van onderzoek naar nucleaire bouwkundige projecten of toepassen van principes en theorie uit de nucleaire wetenschap. M.b.t. vrijkomen, beheersen en gebruik van nucleaire energie en verwerking van nucleair afval.