Als u energie wilt terugleveren aan het net, kunt u zich registreren als alle technische gegevens en de datum dat deze in gebruik genomen wordt, bekend zijn. Meestal is dat kort voor het moment dat de zonnepanelen geplaatst en aangesloten worden.
Om te controleren of uw zonnepanelen zijn aangemeld kunt u contact opnemen met uw leverancier. U kunt na uw aanmelding altijd weer inloggen op energieleveren.nl om uw gegevens in te zien. Heeft u geen inloggegevens? Neem dan contact op met de onze klantenservice.
Moet ik mijn zonnepanelen aanmelden bij mijn netbeheerder of energieleverancier? Vanaf mei 2020 dien je zelf je nieuwe zonnepanelen aan te melden aan via www.energieleveren.nl. Dit is een gezamenlijke site van alle netbeheerders. Zo weet de netbeheerder in jouw regio dat je stroom terug gaat leveren.
Waarom registreren? Dankzij de registratie van uw zonnepanelen in Energieleveren.nl, zijn we beter in staat om in te schatten hoeveel stroom op bepaalde plekken teruggeleverd wordt aan het net. We kunnen op deze manier: Beter rekening houden met de verdeling van de energiestromen.
De energieleverancier is wettelijk verplicht de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen energie min teruggeleverde energie) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw.
1. Tot 2031 mag je nog stroom salderen: dat is gunstig. Vanaf 2025 wordt het salderen wel afgebouwd. Vanaf 2031 kun je niets meer salderen.
me aan? Na het plaatsen van de zonnepanelen, is het registeren van uw zonnepanelen verplicht. Dit vindt u ook terug in onze stappenplannen zelf energie opwekken en samen energie opwekken. U kunt uw zonnepanelen aanmelden door uw gegevens in te voeren op energieleveren.nl.
Volgens de overheid is de regeling hierdoor voor een groot deel overbodig te worden en heeft z’n werk gedaan: het gebruik van duurzame energie is gestimuleerd. Daarom wordt de regeling vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd (11% per jaar), tot hij in 2031 niet meer bestaat.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.