In het Klimaatakkoord (2019) en het regeerakkoord (2021) is afgesproken om het beleid van windenergie op zee door te zetten. Rond 2030 moet er daardoor ongeveer 21 GW aan windparken op zee staan. Deze leveren dan 16% van alle energie in Nederland en 75% van het huidige elektriciteitsverbruik.
De groei van het aantal huishoudens met zonnepanelen op het dak zet onverminderd door. Vandaag werd het 1,5 miljoenste huis in Nederland van panelen voorzien. Een jaar geleden stond de teller op 1 miljoen, aldus onderzoek van Dutch New Energy Research. Ook op de daken van huurwoningen komen steeds vaker zonnepanelen.
Vertaald naar de toename per maand – uitgaande van een evenredige groei van het aantal nieuwe installaties per kalendermaand – betekent dat een groei van 2,4 procent. Daarbij heeft Nederland in de eerste helft van 2021 de mijlpaal van 1,5 miljoen installaties met zonnepanelen bereikt.
De harde cijfers: Nederland heeft in Europa meeste zonnepanelen per inwoner. Nederland is nu ook officieel koploper in Europa en heeft per hoofd van de bevolking het meeste zonnepanelen.
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5 jaar kunt terugverdienen.
Inmiddels liggen er in Nederland 36 tot 37 miljoen zonnepanelen, op een dak of op de grond. “Een opzienbarende stijging”, zegt Cor Pierik van het CBS. “Normaal zouden we zeggen: windenergie is fors gestegen, namelijk met dertig procent, maar zonne-energie liet dus een nog grotere stijging zien.
In 2022 ligt de prijs voor een gemiddelde zonnepanelen installatie op 1,26 euro per Wattpiek (Wp). Dit is een kostprijs van 6967 euro voor een installatie van 5530Wp van 16 panelen. In ideale condities levert zulke installatie jaarlijks 5200 tot 6000kWh op.