Metaal en silicium De zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium. Dit materiaal bestaat uit twee lagen. Door het uv-licht wordt tussen die lagen elektrische spanning opgewekt. Omdat in het Engels deze systemen photovoltaic genoemd.
Bij het opwekken van zonnestroom komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.400 kilo CO2 per jaar. Er komt wel wat CO2 vrij bij de productie van zonnepanelen, want daar is energie voor nodig en die komt meestal nog uit fossiele brandstoffen.
Bij de productie van een modern paneel komt een uitstoot van ca. 320 Kg CO2 vrij. (bron) Daarnaast komt er natuurlijk het transport bij van de fabriek naar de locatie.
De prijs van de meest gebruikte grondstof voor de panelen, polykristallijn silicium, is de afgelopen maanden flink gestegen. Een kilo van dat polykristallijn silicium kost nu zo’n 40 euro. Dat is 25 procent meer dan een jaar geleden, en de hoogste prijs sinds 2011.
‘Ondanks de zwakke vraag van de eindgebruikers bleven de prijzen voor silicium in de maand april hoog, op een niveau van 18,4 tot 19,1 Amerikaanse dollar per kilogram’, duidt chief analyst Corrine Lin.
Een zonnecel is een dun plaatje (‘wafer’) dat meestal wordt gezaagd uit een groot blok silicium. Silicium is een halfgeleider. Op het plaatje silicium worden dunne draadjes metaal aangebracht die de elektrische spanning afvoeren. De zonnecel zet zo het zonlicht om in een elektrische stroom.
De kosten van zonnepanelen bestaan uit de panelen zelf, de aansluiting op het stroomnet inclusief de omvormer, de installatie van de panelen (arbeidskosten) en eventueel de vergunning en de subsidie.
Recycling van zonnepanelen wordt gedaan door alle paneelonderdelen los te halen. Vervolgens worden de verschillende materialen van het paneel gescheiden wat ervoor zorgt dat tot wel 96% van een paneel hergebruikt kan worden. Het hoofdbestandsdeel van zand.
De zonnecellen in de panelen gaat Powerfield dus niet zelf maken maar worden geïmporteerd. Omdat het bedrijf zelf de grootste klant van de fabriek wordt, is de helft van de afzet al gegarandeerd. Op dit moment is Exasun in Den Haag nog het enige bedrijf in Nederland dat, op kleine schaal, zonnepanelen maakt.