Wat te doen met overcapaciteit zonnepanelen?

Wat te doen met overcapaciteit zonnepanelen?
Auteur: Alles Over Solar - 4 oktober 2022 Wat te doen met overcapaciteit zonnepanelen? van vergelijksolar.nl

Wat gebeurt er met overcapaciteit zonnepanelen?

Over capaciteit zonnepanelen: wat is het? De meeste stroom die je opwekt met zonnepanelen verbruik je zelf in huis. Maar wek je meer zonne-energie op dan je verbruikt, dan spreek je van overcapaciteit. Deze extra stroom wordt automatisch teruggeleverd aan de leverancier.

Wat als mijn zonnepanelen te veel opbrengen?

En als je meer opwekt dan verbruikt? Als je nu meer stroom opwekt dan je in totaal verbruikt gebeurt er iets anders. Dan ga je stroom verkopen aan je energieleverancier. Je krijgt dan een terugleververgoeding, ook wel feed-in tarief genoemd.

Wat te doen met stroomoverschot?

Maar je kunt een eventueel overschot aan elektriciteit zo wel ‘opmaken’ en dan overschakelen op gas. Dit is een wat kale energievergelijking. Selectief verwarmen kan wel degelijk efficiënt zijn omdat je dan minder energie nodig hebt om hetzelfde comfort te bereiken in je huis.

Wat met overschot elektriciteit zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2021 kunnen alle eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter een terugleveringscontract afsluiten met hun elektriciteitsleverancier. Zo kunnen ze een terugleveringsvergoeding ontvangen voor de elektriciteit die ze produceren maar niet onmiddellijk zelf verbruiken (en dus in het net injecteren).

Wat gebeurt er met te veel opgewekte stroom?

Teveel geproduceerde stroom kun je terugleveren aan het net (oftewel je energieleverancier). Dit heet salderen. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025 is het dus slim om je stroomverbruik af te stemmen op je stroomproductie. Een ander alternatief is het plaatsen van een accu.

Hoe lang mag je nog stroom terugleveren?

1. Tot 2031 mag je nog stroom salderen: dat is gunstig. Vanaf 2025 wordt het salderen wel afgebouwd. Vanaf 2031 kun je niets meer salderen.

Hoeveel zonnepanelen is verstandig?

Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo’n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.

Kan ik mijn opgewekte stroom verkopen?

De geïnjecteerde elektriciteit kan u verkopen aan een leverancier. Hiervoor moet u een terugleveringscontract afsluiten. U kan een terugleveringscontract sluiten met uw eigen leverancier waarbij u elektriciteit aankoopt, of met een andere leverancier.

Is het zinvol om meer zonnepanelen te plaatsen?

Hoe meer panelen je plaatst, des te lager de kosten per zonnepaneel en de prijs per wattpiek. Met meer zonnepanelen ben je naar verhouding voordeliger uit. Zo betaal je voor 10 panelen ongeveer € 500,- per paneel. Voor 18 panelen is dat € 430,- en ben je vaak van € 70,- per paneel voordeliger uit.

Hoe kan ik opgewekte stroom opslaan?

Je stroom thuis opslaan is al mogelijk De zonnepanelen op je dak leveren je eigen ‘gratis’ stroom. Ook op momenten dat je zelf geen of weinig stroom nodig hebt. Dan is het handig om die stroom te kunnen bewaren voor een later moment. Je zonne-energie thuis opslaan kan al via een thuisbatterij.

Relevante artikelen

Wat is de Standaardafmeting van een zonnepaneel?
Wat is de Standaardafmeting van een zonnepaneel?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat is de Standaardafmeting van een zonnepaneel?"
Lees meer...
Hoeveel energie is er nodig om een zonnepaneel te maken?
Hoeveel energie is er nodig om een zonnepaneel te maken?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoeveel energie is er nodig om een zonnepaneel te maken?"
Lees meer...
Duurzaam en slim: IPTV kopen voor een milieuvriendelijke kijkervaring
Het combineren van technologie en duurzaamheid In een tijd waarin duurzaamheid een steeds belangrijker aspect wordt in alle facette..
Lees meer...