Wat als mijn zonnepanelen te veel opbrengen?

Wat als mijn zonnepanelen te veel opbrengen?
Auteur: Alles Over Solar - 4 oktober 2022 Wat als mijn zonnepanelen te veel opbrengen? van vergelijksolar.nl

Wat als je te veel stroom opwekt?

Teveel geproduceerde stroom kun je terugleveren aan het net (oftewel je energieleverancier). Dit heet salderen. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025 is het dus slim om je stroomverbruik af te stemmen op je stroomproductie. Een ander alternatief is het plaatsen van een accu.

Waarom niet te veel zonnepanelen?

Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou. Over deze 1.000 kWh moet je dus gewoon Energiebelasting en ODE betalen. Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt.

Wat gebeurt er met overtollige stroom?

Consumenten kunnen de overtollige elektriciteit opslaan in een accu, bijvoorbeeld in een elektrische auto. Er zijn ook losse accu’s te koop voor in huis, daarmee kun je de stroom op een minder zonnig moment inzetten. Die thuisaccu’s zijn (nog) wel behoorlijk prijzig.

Hoeveel stroom kun je maximaal terugleveren?

Van de stroom die u opwekt met zonnepanelen mag u jaarlijks 5000 kilowattuur aan teruggeleverde elektriciteit verrekenen (salderen) met uw afname. Sommige leveranciers salderen ook boven de wettelijke grens van 5000 kWh per jaar. Dit is dus interessant als u meer verbruikt en meer opwekt dan 5000 kWh.

Kun je met zonnepanelen beter overdag wassen?

Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt. Op deze manier verbruik je je zelf opgewekte elektriciteit in plaats van de elektriciteit van de energieleverancier.

Hoe maak je optimaal gebruik van zonnepanelen?

Gebruik uw eigen opgewekte stroom Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet apparaten die veel stroom gebruiken, zoals de wasmachine of vaatwasser overdag aan, terwijl de zon op de panelen schijnt. Bij zonnepanelen is het juist slimmer om overdag stroom te gebruiken.

Waarom verschilt de opbrengst tussen mijn omvormer en slimme meter?

Waar zit het verschil dan in? Nou, het verschil zit ‘m in het feit dat niet alle stroom die je zonnepanelen opgewekt hebben, de slimme meter in de meterkast bereiken. De stroom die je opwekt wordt door je omvormer eerst naar je eigen groepenkast geleid.

Hoe lang mag je nog salderen?

De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat is 2 jaar later dan gepland (het zou eerst in 2023 ingaan). Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.

Waar blijft mijn opgewekte stroom?

In de praktijk wordt ongeveer 30% van alle opgewekte energie direct in huis verbruikt. De overige 70% wordt wel door de slimme meter gezien. Omdat dit percentage sterk afhankelijk is van de hoeveelheid zonne-energie en de hoeveelheid eigen verbruik kan de slimme meter ook geen inschatting maken.

Relevante artikelen

Hoeveel zonnepanelen voor opladen elektrische auto?
Hoeveel zonnepanelen voor opladen elektrische auto?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoeveel zonnepanelen voor opladen elektrische auto?"
Lees meer...
Wat is de beste dakbedekking voor zonnepanelen?
Wat is de beste dakbedekking voor zonnepanelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat is de beste dakbedekking voor zonnepanelen?"
Lees meer...
Hoeveel zonnepanelen zonder extra groep?
Hoeveel zonnepanelen zonder extra groep?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoeveel zonnepanelen zonder extra groep?"
Lees meer...