Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Auteur: vergelijksolar - 4 mei 2022 Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? van vergelijksolar.nl

Wanneer je zonnepanelen gaat kopen is het natuurlijk onder andere van belang om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Zo weet je hoeveel panelen je moet aanschaffen, wat de kosten daarvan zullen zijn en hoeveel ruimte ze in beslag zullen nemen. Om erachter te komen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt zijn er een aantal zaken die je op voorhand duidelijk moet hebben. Voorbeelden hiervan zijn het energieverbruik van je huishouden, de ligging van je dak, de schaduwval en de ruimte die kan worden gebruikt op jouw dak. In deze blog zullen we deze voorbeelden stuk voor stuk toelichten zodat je weet hoeveel panelen je nodig zult hebben. Wanneer je dit duidelijk hebt, kun je aan de slag gaan het met vergelijken van de zonnepanelen en zonnepanelen installateurs.

Het huidige energieverbruik van het huishouden

Zonnepanelen moeten er uiteindelijk voor gaan zorgen dat jouw huishouden kan worden voorzien van bruikbare stroom. Om dit te kunnen doen is het belangrijk om te weten hoeveel bruikbare stroom jouw huishouden nodig heeft. Een goede indicatie van jouw stroomverbruik is de energierekening. Het stroomverbruik is natuurlijk afhankelijk van het aantal personen in het huishouden en de zuinigheid van de verschillende apparaten. Wanneer je inzicht hebt gekregen in het stroomverbruik kun je dit laten omrekenen in het Wattpiek van zonnepanelen. Dit kun je zowel door een expert laten doen als vinden op het internet.

De ligging van het dak

Ook een goede dakoriëntatie is van belang wanneer je erachter wilt komen hoeveel zonnepanelen je nodig zult hebben. Zo kan een zonnepaneel die gericht is op het zuiden meer opwekken dan een zonnepaneel die in de richting van het noorden ligt. Dit heeft voornamelijk te maken met het aantal zonuren. Ook de hellingshoek van het dak is daarbij belangrijk om te weten. Een hellingshoek van 35 graden wordt het meest ideaal genoemd. Een minder gunstige hellingshoek kan ervoor zorgen dat er minder energie wordt opgewekt. Dit betekent dat je meer zonnepanelen nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn en dus om jouw huishouden van stroom te voorzien.

hoeveel zonnepanelen

De schaduwvorming op jouw dak

Net zoals de richting van je dak en de hellingshoek heeft ook de schaduwvorming invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Zo zorgt schaduw ervoor dat de panelen minder of geen zonlicht kunnen omzetten in stroom en dus de opbrengst lager zal zijn. Plaatselijke schaduw hoeft in principe geen probleem te zijn. Om de energieopbrengst alsnog maximaal te houden zou je gebruik kunnen maken van een omvormer of optimizer. Om erachter te komen wat dit betekent in jouw situatie kun je ook een offerte aanvragen. Dit geeft vaak op voorhand een goede indicatie van het aantal panelen dat je nodig gaat hebben.

De ruimte op jouw dak heeft natuurlijk ook invloed op hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Niet geheel onbelangrijk bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is natuurlijk de ruimte op jouw dak. Je kunt tenslotte niet meer panelen kwijt dan dat je ruimte hebt. Om een goed rendement uit zonnepanelen te halen zijn er vaak minimaal 6 nodig. Om het juiste aantal panelen op jouw dak te kunnen installeren, is de opstelling voor de zonnepanelen belangrijk. Vaak kun je voor een zogenaamd “legplan” terecht bij verschillende installateurs.

Soorten panelen

Tegenwoordig wordt een groot aantal verschillende soorten zonnepanelen aangeboden. Deze worden steeds geïnnoveerd en verbeterd waardoor het vermogen wordt vergroot. Het vermogen, ook wel Wattpiek, speelt ook een rol bij de keuze van het aantal panelen. Zo heb je minder panelen nodig wanneer ze een hogere Wattpiek hebben. Ook een omvormer en optimizer kan effect hebben op het vermogen van de panelen. Op zoek naar de beste zonnepanelen van 2022? Op onze website kun je alle soorten zonnepanelen met elkaar vergelijken.

Wil je naast informatie over het kopen van zonnepanelen ook meer weten over het installeren ervan? In een andere blog vertellen we of het aarden van zonnepanelen verplicht is.

Relevante artikelen

Wat heb je nodig voor een kerncentrale?
Wat heb je nodig voor een kerncentrale?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat heb je nodig voor een kerncentrale?"
Lees meer...
Wat is de ideale temperatuur voor zonnepanelen?
Wat is de ideale temperatuur voor zonnepanelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat is de ideale temperatuur voor zonnepanelen?"
Lees meer...
Waarom staan niet alle windmolens aan?
Waarom staan niet alle windmolens aan?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waarom staan niet alle windmolens aan?"
Lees meer...