Als je zonnepanelen pal op het zuiden liggen, dan is de opbrengst het hoogst. Echter, als je zonnepanelen op het zuidwesten of zuidoosten liggen, behaal je ook nog een zeer aardige opbrengst: gemiddeld 10% minder dan in de ideale situatie.
Een dak op het oosten is prima geschikt voor zonnepanelen. De opbrengst zal wat lager zijn dan bij een dak op het zuiden. Zonnepanelen op het oosten wekken gemiddeld 20% minder energie op. De helling van uw dak speelt hierbij een belangrijke rol.
De richting van het dak Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en geeft dus de hoogste stroomopbrengst. Maar ook een dak op het oosten en westen is vaak prima geschikt. De stroomopbrengst zal wat lager zijn dan op het zuiden, maar het is nog steeds aantrekkelijk.
In het algemeen richt men zich zo veel mogelijk op het installeren van zonnepanelen gericht op het Zuiden. Maar dit betekent niet dat andere dak oriëntaties, zoals zonnepanelen op het Westen, in zijn geheel niet geschikt zijn voor zonnepanelen.
Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
Wil je zelf zonnestroom opwekken, maar heb je geen (geschikt) dak? Kijk dan eens naar zonnestroomprojecten. Voor een paar tientjes draag je al bij aan collectieve zonnepanelen op het dak van een voetbalstadion, school, boerenschuur of bedrijfspand. Milieu Centraal zet de mogelijkheden voor je op een rij.
Financiële nadelen De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Je kunt uitgaan van een jaaropbrengst in kWh van 0,9 maal de capaciteit van het systeem in Wattpiek. Als je 10 panelen van 380 Wp installeert, is je systeem 3800 Wp. Dat levert per jaar ongeveer 0,9 x 3800 = 3420 kWh op.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.