Rond de zonnepanelen wordt de lucht warmer. Dat vergroot het contrast tussen de Sahara en de oceaan, waardoor een lagedrukgebied ontstaat. Het gevolg: vochtige lucht, regendruppels en meer moessonregen in de woestijn.
Effect Sahara zand op zonnepanelen De vraag is wat dit met de productie van zonnepanelen doet. Want panelen zetten zonne-instraling om in elektriciteit. En door het zand – officieel Sahara stof – wordt dat beperkt. Volgens zonne-energie ontwikkelaar Sunrock, scheelt het maar liefst 10 procent.
Met onze gegevens en aannames zouden we rond 3,6% van het Sahara-oppervlak met zonnepanelen moeten bedekken om aan de wereldwijde energiebehoefte te voldoen. Meer nauwkeurige schattingen komen lager uit, rond de 1,2%. Opvallend weinig dus!
Financiële nadelen De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Saharazand van je zonnepanelen wassen De beste manier om het Saharazand van je zonnepanelen te krijgen is door ze schoon te maken met osmose water en een zeem. Osmose water is vrij van kalk en andere stoffen zodat het geen strepen of vlekken achterlaat.
Waarom levert een zonnepaneel minder energie op in de hitte? Doordat de zon op het paneel schijnt, wordt er elektrische lading vrijgemaakt. Dat zorgt voor de elektriciteitsproductie. Maar ook warmte maakt lading vrij en dat vermindert het effect van het zonlicht enigszins.