Vroeger konden warmtepompen enkel functioneren in combinatie met vloerverwarming , maar vandaag is het ook perfect mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op traditionele radiatoren .
Prima idee, want een warmtepomp biedt niet alleen een hoog comfort, het is ook een bijzonder duurzame manier van verwarmen. Sluit je dan ook nog eens zonnepanelen op je warmtepomp aan, dan is je installatie helemáál klaar voor de toekomst.
Een combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen is de beste manier om groene warmte te produceren. De groene energie die je immers opwekt met zonnepanelen, kan je gebruiken om de warmtepomp aan te drijven. Op die manier zal de warmtepomp veel minder elektriciteit van het net verbruiken.
Is jouw huis niet of slecht geïsoleerd? Dan is het niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet dan te hard werken om voor een aangename temperatuur te zorgen. Het rendement is niet gunstig en op koude dagen wordt de gewenste temperatuur mogelijk niet bereikt.
Bij een volledig elektrische warmtepomp is vloerverwarming noodzakelijk. Zonder vloerverwarming bestaat de kans dat uw woning niet comfortabel warm wordt. Bij een hybride warmtepomp is het niet altijd noodzakelijk uw radiatoren te vervangen door vloerverwarming.
Verwarmingstoestellen zoals warmtepompen werken enkel efficiënt in combinatie met afgiftesystemen op lage temperaturen, zoals vloerverwarming, ventilo-convectoren en lagetemperatuurradiatoren. Maar ook condensatieketels werken efficiënter én spaarzamer in combinatie met lagetemperatuursystemen.
Kies je voor lagetemperatuur radiatoren of convectoren, dan kun je daar zonder problemen een warmtepomp op aansluiten. De warmtepomp verwarmt het cv-water voor een groot deel met duurzame warmte uit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht.
De cv-ketel stamt uit 2006. Het huis geschikt maken voor een volledig elektrische warmtepomp zou betekenen dat de vloerverwarming en de radiatoren boven en beneden vervangen moeten worden. Dit brengt een flinke investering met zich mee van zo’n 10 tot 12.000 euro (exclusief warmtepomp).
De meeste warmtepompen verwarmen het water namelijk maar tot zo’n 55 graden. Bij hogere temperaturen zijn pompen namelijk niet meer rendabel. Met een warmtepomp en lage temperatuurverwarming maak je een stap om de woning gasvrij te maken. Hier zitten natuurlijk voordelen aan.