Wil je zelf zonnestroom opwekken, maar heb je geen (geschikt) dak? Kijk dan eens naar zonnestroomprojecten. Voor een paar tientjes draag je al bij aan collectieve zonnepanelen op het dak van een voetbalstadion, school, boerenschuur of bedrijfspand. Milieu Centraal zet de mogelijkheden voor je op een rij.
De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat is 2 jaar later dan gepland (het zou eerst in 2023 ingaan). Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.
Zonnepanelen zijn dus ook in 2022 nog interessant en rendabel dankzij de volgende voordelen: De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen en ze gaan ook steeds langer mee (tot 25 à 30 jaar). De prijs van zonnepanelen blijft dalen. Een zonnepanelen-installatie was nooit goedkoper dan nu.
Hoeveel zonnepanelen voor 3500 kWh? Een zonnepaneel met een vermogen van 390 Wattpiek heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 332 kWh per jaar. Voor 3.500 kWh aan energie zou je dus 11 zonnepanelen nodig hebben die een heel jaar lang energie opwekken.
MilieuCentraal zegt: “Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd.” Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen. Momenteel is de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 7 jaar.
Een zonnegevel, of ook wel verticale zonnepanelen genoemd, is niets anders dan een gevel voorzien van zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden tegen de muur aangebracht met een stellage, vergelijkbaar met hoe dat op het dak gaat, en vervolgens worden ze aangesloten op je meterkast.
Geen probleem, zonnepanelen kunnen natuurlijk ook op het dak van uw schuur of garage worden geplaatst, mits er genoeg ruimte beschikbaar is.
Spijtig genoeg kan niet iedereen het perfecte zonnepanelensysteem plaatsen. Soms zijn er factoren die bepalen dat je het met een minder systeem dient te doen of zelfs volledig moet afzien van het plaatsen van zonnepanelen.
Het plaatsen van zonnepanelen op een tuinhuis kan en mag zeker. Dit kan op twee manieren: Je kan de zonnepanelen installeren bovenop het bestaande dak van je tuinhuis. De panelen worden daarbij gemonteerd tegen het dak of enkele centimeters erboven.