De energieopbrengst van windmolens op land onbetrouwbaar is, omdat het niet altijd voldoende waait. Windmolens leveren met weinig wind betrekkelijk weinig energie op. Windmolens vervuilen het beeld van de horizon en kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Het bouwen en afbreken van windmolens kost ook energie.
Windenergie is schoon en komt uit een bron die nooit opraakt. De CO2-uitstoot is 50 keer lager dan van die van ‘grijze’ stroom. Grote windmolens kunnen overlast geven voor omwonenden, maar er zijn manieren om dat tegen te gaan.
Energie-onafhankelijk: windmolens maken ons onafhankelijk van andere energiebronnen of landen die energie leveren. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, raakt de wind nooit op.
Windmolens zijn goedkoop Windmolens op land zijn de op één na goedkoopste vorm van duurzame energie. Alleen aardwarmte is iets goedkoper. Windmolens op land gebruiken meestal maar zo’n 4 cent per kWh subsidie. Fossiele industrie daarentegen ontvangt juist enorm veel subsidie.
Hoelang gaat een windmolen mee? Op dit moment is het zo dat moderne windmolens technisch zo’n 25 tot 30 jaar meegaan. Het zou kunnen dat tegen die tijd grotere onderdelen zouden moeten worden vervangen, maar dat is dan mede afhankelijk van de economische levensduur.
Dit komt omdat windturbines op zee gecompliceerder zijn om te bouwen. De fundering en plaatsing van een dergelijke molen is niet eenvoudig. Dicht langs de kust hebben we te maken met vogeltrekroutes. Verderop in zee kun je er lastig bijkomen.
Financieel gezien kost een windmolen 3 miljoen + € 363.000 per jaar. Daarvoor moet een windmolen minimaal 15 jaar draaien om zichzelf (fabriceren, plaatsen, onderhouden en slopen) terug te verdienen.