De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.
Zonnepanelen zijn dus ook in 2022 nog interessant en rendabel dankzij de volgende voordelen: De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen en ze gaan ook steeds langer mee (tot 25 à 30 jaar). De prijs van zonnepanelen blijft dalen. Een zonnepanelen-installatie was nooit goedkoper dan nu.
De overheid heeft al aangekondigd dat het in 2022 een bedrag van max. 13 miljard euro vrijmaakt voor de SDE subsidie voor zonnepanelen.
Vroeger kreeg je maximaal 650 euro (max 15%; afhankelijk van hoeveel je kocht). Als je nu een zonne-energie systeem koopt van 8000 euro krijg je dus 21% terug van de Belasting. Dit is dus in vergelijking tot de oude subsidie veel beter omdat er geen maximum van 650 euro aan zit!
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5 jaar kunt terugverdienen.
Helaas, er is geen subsidie meer voor dubbel glas Wel kunt u subsidie ontvangen voor het plaatsen van HR++ glas of triple glas. De isolatiemaatregelen zijn toegevoegd aan de ISDE regeling. Hieronder vallen de volgende maatregelen: Spouwmuurisolatie.
Aan het eind van het jaar mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt namelijk wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Dat heet salderen. Je levert stroom terug aan het net. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert.
Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem van 10 zonnepanelen inclusief montage rond de €5.500 – €7.300 bij Zonneplan.
U hebt nog geen digitale meter Die zal geografisch verlopen, dus gemeente per gemeente, straat per straat. Eigenaars van zonnepanelen die nog geen digitale meter hebben, moeten hun premieaanvraag uiterlijk 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter en uiterlijk op 31 december 2025 indienen.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo’n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig.