Dit doe je door middel van de schakelaar onderaan de omvormer op ‘0’ of ‘OFF’ te zetten. Het spreekt voor zich dat je tijdens die periode geen opbrengsten zal hebben van de zonnepanelen en dus elektriciteit via het net zal gebruiken.
De netbeheerders herhalen de boodschap dat als er in één keer veel (zonne-)energie op het stroomnet komt, er hoge spanningen kunnen ontstaan, waardoor omvormers van zonnepanelen kunnen uitschakelen. Op zo’n moment kunnen de zonnepanelen tijdelijk geen elektriciteit leveren.
In Nederland staat er standaard 230 Volt spanning op het netwerk en als dat hoger wordt dan kan er kortsluiting ontstaan en kunnen apparaten doorbranden. Als de spanning 253 Volt bereikt worden de omvormers van zonnesystemen automatisch uitgeschakeld.
Werken zonnepanelen ook bij stroomuitval? In principe niet. De zon kan wel schijnen en de zonnepanelen doen hun werk maar de omvormer zet de energie niet op het net.
De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde ‘files’ op het elektriciteitsnet. Het kan dan voorkomen dat zonnepalen tijdelijk geen energie kunnen terugleveren.
Een off-grid energiesysteem is een systeem dat voor haar energievoorziening niet afhankelijk is van een verbinding met het lichtnet. Off-grid systemen worden ook wel aangeduid als autonome systemen, eilandsystemen, netonafhankelijke systemen of autarkische systemen.
Dat gaat als volgt: de zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in gelijkstroom. De gelijkstroom wordt in de omvormer omgezet in bruikbare wisselstroom (zie onderstaande afbeelding). De stroom die uit je stopcontact komt, wordt groene stroom of wisselstroom genoemd.
Nee, dat kan niet. De niet-verbruikte energie van de mooie zomerdagen wordt opgeslagen in de batterij en ’s avonds en ’s nachts gebruikt, bijvoorbeeld voor nachtverlichting of enkele toestellen in stand-by.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo’n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
De stroom van je zonnepanelen gaat eerst naar de omvormer en wordt daar omgezet in bruikbare stroom. Die loopt naar de meterkast en wordt van daaruit verdeeld naar de apparaten in huis die op dat moment stroom nodig hebben. De stroom die ‘over’ is, stroomt door naar het elektriciteitsnet.