Wat gebeurd er als salderen stopt?

Wat gebeurd er als salderen stopt?
Auteur: Alles Over Solar - 4 oktober 2022 Wat gebeurd er als salderen stopt? van vergelijksolar.nl

Wat gebeurt er als de salderingsregeling stopt?

De salderingsregeling stopt, maar daarvoor in de plaats komt de ’terugleversubsidie’. Bij deze subsidie geldt dat voor alle stroom die u niet gebruikt en teruglevert aan het net, u een terugleververgoeding krijgt van uw energieleverancier.

Is salderen verplicht?

De energieleverancier is wettelijk verplicht de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen energie min teruggeleverde energie) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw.

Wat betekent afbouw salderingsregeling?

Midden mei 2022 werd de salderingsregeling herzien. Vanaf 1 januari 2025 zakt het salderingspercentage meteen naar 64%, daarna daalt het gradueel met 9% zoals dat oorspronkelijk de bedoeling was. In 2031 is de salderingsregeling officieel afgelopen. In de periode van 2023 – 2030 bedraagt de jaarlijkse afbouw 9 procent.

Wat gebeurt er als je zonnepanelen niet aanmeldt?

Registreer je je zonnepanelen niet, dan ben je dus strafbaar bezig en mag je energieleverancier besluiten om de energie die je opwekt niet te compenseren. In dat geval krijgen ze gratis energie en ontvang jij niets terug voor je investering. Registreren is niet voor niets wettelijk verplicht.

Wat als je zonnepanelen meer opbrengen dan je verbruikt?

Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.

Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent?

Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.

Relevante artikelen

Wat is beter Duitse of Chinese zonnepanelen?
Wat is beter Duitse of Chinese zonnepanelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat is beter Duitse of Chinese zonnepanelen?"
Lees meer...
Wat kosten transparante zonnepanelen?
Wat kosten transparante zonnepanelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat kosten transparante zonnepanelen?"
Lees meer...
Is het slim om zonnepanelen te huren?
Is het slim om zonnepanelen te huren?
Krijg antwoord op vragen zoals "Is het slim om zonnepanelen te huren?"
Lees meer...