De afkorting Wp staat voor Wattpiek. Dit is een meeteenheid om het maximale vermogen van een zonnepaneel aan te duiden. Een zonnepaneel van 300 Wp kan (onder ideale omstandigheden) maximaal 300 kWh per jaar genereren.
Een 370 Wp zonnepaneel levert dus eigenlijk niet vaak z’n maximale vermogen. Desondanks zijn zonnepanelen in Nederland erg rendabel. Je kan uitgaan van de volgende verhouding: 1 wattpiek staat gelijk aan 0,88 kWh. Een 370 Wp zonnepaneel levert dus 0,88 kWh * 370 Wp = 325,6 kWh per jaar op.
De term kW staat voor kilowatt. Kilowatt is een eenheid die wordt gebruikt om het energievermogen uit te drukken. Hierbij wordt bepaald hoeveel de gevraagde en de opgewekte elektrische capaciteit is van een zonnepaneleninstallatie op een specifiek moment. 1 kilowatt staat gelijk aan 1.000 watt.
De energie die een zonnepaneel oplevert, wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het vertelt je hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken, onder de beste omstandigheden. Op die manier kun je nagaan hoeveel stroom de zonnepanelen kunnen leveren.
In Nederland moet je de hoeveelheid Wattpiek met 0.85 vermenigvuldigen om het aantal kWh wat een paneel opwekt te achterhalen. Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van rond de 370Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo’n 315kWh op.
Eén wattpiek is de productie van een elektrisch vermogen van 1 watt (W) onder standaard laboratoriumomstandigheden (STC, Standard Test Conditions).
Wp is een afkorting van Wattpiek. Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken drukken we uit in Wattpiek. Wattpiek is dus een meeteenheid. Eigenlijk geeft bij zonnepanelen Wp aan wat de capaciteit van de zonnecellen is om zonne-energie in stroom om te zetten.
De afkorting Wp staat voor wattpiek en geeft het vermogen van een zonnepaneel aan. 600 Wp geeft het piekvermogen van het zonnepaneel aan, dus wat het zonnepaneel maximaal aan vermogen kan leveren. Toch leveren zonnepanelen van 600 Wp niet altijd precies 600 kWh op.
Je koopt een zonnepaneel van 300 Wp voor een prijs die ligt tussen 210 en 240 euro. Het verschil zit dan in de afwerking van het paneel en de extra technische mogelijkheden die eventueel nog zijn ingebouwd. Het totale kostenplaatje bestaat altijd uit meer onderdelen.