Zonnepanelen kunnen zowel parallel als in serie geschakeld worden. De keuze hangt van een aantal verschillende factoren af en bepaalt voor een groot deel de opbrengst van je zakelijke zonnepanelen.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
Hoeveel zonnepanelen kan ik op een bestaande groep installeren? Op een bestaande groep mag u een omvormergroep tot maximaal 500 Watt AC vermogen installeren. Dit wordt normaal bereikt door bv 3 panelen van 190 Wattpiek op een 500W omvormer aan te sluiten zoals een Steca 500 of een Soladin 600.
Bij het beklimmen van een ladder moet je namelijk beide handen vrij hebben en het tillen van meerdere, zware zonnepanelen is ook zeer belastend voor het lichaam. Alles behalve arbo-verantwoord. Een beter idee is om een (rol)steiger te gebruiken. Maar, met alleen een steiger ben je er nog niet.
Als er geen obstakels aanwezig zijn en er geen kans op schaduw is, worden de zonnepanelen meestal serie geschakeld aangesloten. Is er kans op schaduw of varieert de hellingshoek van de zonnepanelen? In dat geval adviseren een parallel geschakeld zonnepanelensysteem.
Het grote voordeel van parallel geschakelde zonnepanelen is dat ieder zonnepaneel de best mogelijke prestaties levert. Als een paneel minder presteert, heeft dit geen invloed op de andere panelen. Dit is van groot belang als je last hebt van schaduwvorming.
Zonnepanelen worden normaal gesproken in serie geschakeld. Bij het in serie schakelen wordt de plus van het ene paneel aangesloten op de min van het andere zonnepaneel, waarmee het voltage (de elektrische spanning) wordt opgeteld. Door de zonnepanelen serieel met elkaar te verbinden, bereikt u een hoger voltage.
Een serie geschakeld systeem brengt een groot voordeel met zich mee: je hebt minder verlies. Doordat je minder verschillende onderdelen in je zonnepanelensysteem hebt, zoals kabels en connectoren, ontstaat er minder weerstand.
Dat wil zeggen dat de stroom die uit paneel 1 komt vervolgens door paneel 2 loopt, enzovoorts. Dus als er door 1 zonnepaneel, door een defect of (tijdelijke) schaduw, minder stroom loopt, leveren ook de andere zonnepanelen in de serie minder stroom.
Een serieel geschakeld systeem is van oudsher het meest gebruikte systeem. De meeste zonnepanelen geven maar een beperkte spanning (ongeveer 30 a 40 Volt). Dat is niet voldoende om een grote omvormer te laten opstarten. Daarentegen geven dezelfde panelen best een hoge stroom af (bijna 10 ampère).